V.l.n.r. Fren van Dorst, Edward van Mieghen en Gijsje Helmink.
V.l.n.r. Fren van Dorst, Edward van Mieghen en Gijsje Helmink. Foto: John van Gelder

Heemtuin bestrijdt vandalisme met positieve promotiecampagne

Algemeen

DRUTEN - 'Wandel door de Heemtuin en help zo mee onze gezamenlijke achtertuin mooi te houden'. Zo luidt de kop van een flyer die het bestuur van de Drutense Heemtuin deze week verspreidde. Aanleiding is een reeks vernielingen, met als dieptepunt een brandstichting. Omdat het aanhoudende vandalisme met handhaving lastig de kop in blijkt te drukken, besloten de vrijwilligers hun probleem 'om te denken'. Want, zo is de gedachte, als de Heemtuin drukker bezocht wordt, is de plek minder aantrekkelijk voor vandalen.

De Heemtuin is omstreeks 1985 aangelegd om inheemse flora en fauna te verzamelen en voor inwoners zichtbaar te maken. 'Om dit unieke stukje Maas & Waalse natuur aantrekkelijker te maken, werd de afgelopen jaren een flinke onderhoudsslag gemaakt', vertelt voorzitter Edward van Mieghen.

Het mininatuurgebied tussen het iconische theekoepeltje en de Ambtshuisstraat werd met verschillende voorzieningen meer 'beleefbaar' gemaakt. 'Zo zijn er bankjes geplaatst waarop passanten kunnen genieten van al het moois wat in de tuin groeit en bloeit', aldus Gijsje Helmink. 'Met het verhuizen van een picknickbank vanuit het Drutens Bosje naar De Heemtuin, verhuisde echter ook de hangjeugd mee', grapt bestuurslid en omwonende Fren van Dorst.

Struinroute

Om het die hangjeugd minder uitnodigend te maken, wordt eenieder opgeroepen eens wat vaker door de unieke tuin te wandelen. 'Op de planning staat de aanleg van een extra ingang bovenaan de Ambtshuisstraat. Daardoor wordt een wandeling door de Heemtuin een logisch verlengde van de struinroute in de uiterwaarden', aldus Van Mieghem. 'Ook voor mensen die hun hond uitlaten op de Waalbandijk wordt een 'ommetje' met hun viervoeter, mits aangelijnd, door de tuin gestimuleerd. Wie snel een bezoekje brengt, mag bovendien het fruit dat nog in de bomen hangt plukken voor eigen gebruik', besluit Van Dorst.