Totale herinrichting De Peel voor verenigingen

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN – De Peel krijgt een totale herinrichting zodat het een aantrekkelijker en verkeersveiliger entree wordt voor de verenigingen die daar gevestigd zijn. Onderhoud aan De Peel is op dit moment hard nodig. Na de verdwijning van het zwembad op dit terrein is er geen onderhoud meer gepleegd. Het terrein is slecht verlicht en een gedeelte is niet verhard. Dit komt alleen niet ten goede aan de sociale veiligheid.

De Peel moet de nieuwe centrale hoofdingang worden van diverse verenigingen zoals Leones en Lewabo. Daarbij worden de belangen van de woningen en het bedrijfspand aan deze weg niet uit het oog verloren volgens de gemeente. Het openbaar gebied tussen de verenigingsterreinen biedt ruimte om een aantrekkelijker en vooral groener entree te creëren, met behoud van voldoende parkeerruimte. Bij de herinrichting wordt rekening gehouden met een veilige route voor fietsers. Op het Zijveld zijn momenteel geen fietsvoorzieningen aanwezig. In het herinrichtingsplan is gekozen om de fietsers in het entreegebied belangrijker te laten zijn dan autoverkeer. Dit houdt in dat de auto's te gast zijn. De totale wegbreedte blijft gelijk, maar deze wordt voorzien van twee "fietsstroken" aan weerszijde van de rijbaan. Het middengedeelte van de rijbaan krijgt een ander verhardingsmateriaal of een andere kleur. Het terrein dient een groene uitstraling te krijgen en minder het (huidige) beeld van een industrieterrein. Waar mogelijk blijven gezonde bomen behouden.

De totale kosten van de herinrichting van het gebied kost een kleine 900.000 euro. Het project moet voor het einde van het jaar al klaar zijn.

Door Patrick Huisman