De vrouwen (en kinderen) van de Groene Moskee Druten.
De vrouwen (en kinderen) van de Groene Moskee Druten. Foto: John van Gelder

Open dag Groene Moskee

Algemeen

DRUTEN – De vrouw van de imam maakt een traktatie klaar. Turks Fruit tussen twee Hollandse theebiscuitjes. Het is zo lekker dat je er bijna de spreekwoordelijke vingers bij op eet. Hiermee is eigenlijk het hele verhaal al verteld. De Turkse gemeenschap houdt een Open dag van de Groene Moskee, om hun gastvrijheid te tonen en de afstand tussen de verschillende culturen te overbruggen.

Een groep vrouwen heeft zich deze morgen vrijgemaakt om met enthousiasme te vertellen over de Open dag. De locatie waarin de koffie wordt geserveerd maakt onderdeel van de moskee uit. Dit is een belangrijke ruimte, want hier worden de contacten onderhouden en kan men terecht met praktische vragen. 'Zoals het ontcijferen en invullen van de enorme papierwinkel, die Nederland kent' merkt een van de vrouwen lachend op. 'We kenmerken ons als een hechte gemeenschap en ik spreek mijn familie elke dag,' vervolgt ze. 'We hebben vijf keer per dag een gebedsdienst. Tussen de diensten drinken we samen koffie. Veel ouderen blijven regelmatig de hele dag, om met elkaar te praten.'

Er is behoefte om buren en alle andere inwoners van Maas en Waal te laten merken, dat de deuren niet alleen openstaan voor de eigen gemeenschap. 'Nederland is een mooi land en we willen graag iets voor het land betekenen. Verbinding met elkaar vinden we belangrijk en iedereen mag hier binnenlopen voor een kop koffie en een praatje. Wat dat betreft geeft de jeugd ons het goede voorbeeld, want zij trekken zonder voorbehoud met elkaar op. Volwassenen zijn hierin veel behoudender en dat is de reden om iedereen, die belangstelling heeft, uit te nodigen om naar onze Open dag te komen,' vertellen de vrouwen.

De Open dag is op zondag 14 april van 10.00 tot 20.00 uur in en om de Groene Moskee. Voor belangstellenden is er een rondleiding. Buiten zijn diverse kraampjes, een loterij en allerlei Turkse lekkernijen. Voor de kinderen is er een heel eigen programma. Bij slecht weer treedt plan B in werking en zullen alle activiteiten in overdekte vorm doorgaan.

Door Elly Hagen