Geert van Tongeren met zijn boek.
Geert van Tongeren met zijn boek. Foto: John van Gelder

Drutenaar schrijft 'De oorlogs-dagboeken van frater Apollonius'

Algemeen

DRUTEN - Vijf jaar lang werkte Drutenaar Geert van Tongeren aan 'De oorlogsdagboeken van frater Apollonius', waarin het verhaal van een groep fraters ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wordt belicht. Op vrijdag 8 maart wordt het eerste exemplaar overhandigd aan 'de Fraters van Utrecht'. Vanaf dinsdag 12 maart is het boek te koop.

Het boek van Van Tongeren verhaalt over een groep fraters die tijdens de slag om Arnhem tussen de linies van de strijdende partijen terechtkwamen. Na afloop van de strijd werden zij door de Duitsers gedwongen om te evacueren. Samen met enkele families werd de groep fraters opgevangen op de modelboerderij van de bekende familie Kröller Müller in het dorp Harskamp. Daar begonnen zij een gaarkeuken en verzorgden dagelijks zo'n 500 maaltijden voor de vele evacués in het dorp.
In dat laatste oorlogsjaar ontstond er een liefdesverhouding tussen frater Apollonius en huishoudster Sien Nijkrake, die in dienst was bij de pastoor uit Oosterbeek. Frater Apollonius besloot vervolgens om op 6 juni 1945 het klooster te verlaten om met Sien een nieuwe toekomst op te gaan bouwen. Op 7 juni 1945 kwam er echter abrupt een einde aan dit voornemen. De bevrijding voor de een bleek hier het einde van de ander te betekenen.

Dagboeken

Geert van Tongeren (56) is de jongste zoon van 'frater Apollonius', die na de oorlog onder zijn eigen naam, Arie van Tongeren, verder door het leven ging. In het voorjaar van 2014 vond Geert zes dagboeken van zijn in 1993 overleden vader. Na de vondst van de dagboeken is Geert diep in deze materie gedoken. Zo ontdekte hij dat de fraters onderdak hebben verleend aan Joodse onderduikers, dat ze een illegaal krantje hebben uitgegeven en nog vele andere zaken.

Eerste exemplaar

Het eerste exemplaar van 'De oorlogsdagboeken van frater Apollonius' wordt op vrijdag 8 maart aangeboden aan 'de Fraters van Utrecht' in De Bilt. Op dinsdag 12 maart is er in de bibliotheek van Druten van 19.00 tot 20.00 uur de mogelijkheid het boek tegen een gereduceerd tarief aan te schaffen en te laten signeren door de auteur.

Vanaf woensdag 13 maart is het boek te koop bij Bruna Druten.