Schoonmaakactie door leerlingen van Basisschool De Kubus vorig jaar.
Schoonmaakactie door leerlingen van Basisschool De Kubus vorig jaar. Foto: John van Gelder

Maas en Waalse Schoonmaakdag

Algemeen

Druten houdt Schoonmaakdag

MAAS EN WAAL - Honderden volwassenen en kinderen uit de gemeenten Beuningen en Druten gaan volgend weekend en de vrijdag daarop op pad om hun omgeving schoon te maken, in het kader van de Maas en Waalse Schoonmaakdag. In Druten trekken op vrijdag traditiegetrouw diverse scholen de buurt in om zwerfafval op te ruimen, op zaterdag zijn bedrijven en verenigingen aan de beurt.

Dit jaar valt de schoonmaakactie voor basisscholen samen met de landelijke onderwijsstaking. De scholen die aan de staking deelnemen hebben de schoonmaakwerkzaamheden verplaatst naar vrijdag 22 maart. Basisschoolleerlingen zorgen er die dag voor dat de omgeving van hun school er weer spic en span uitziet. Van de gemeente Druten ontvangen ze zwerfafvalzakken, plastic handschoenen en grijpers, om goed (en veilig) hun werk te kunnen doen. Op zaterdag 16 maart kunnen verenigingen en andere vrijwilligers aan de slag om zwerfvuil op te ruimen. Volgende week treft u in de Maas&Waler een overzicht van de schoonmaakactiviteiten in Beuningen.

Waaljutters

In West Maas en Waal wordt niet deelgenomen aan de Maas en Waalse Schoonmaakdag. Wél kan men zich inschrijven om in het voor- en najaar de uiterwaarden van de Maas en de Waal van zwerfvuil te ontdoen. Verenigingen, maatschappelijke organisaties en groepen vrijwilligers die willen meedoen, ontvangen een vergoeding die varieert van 250 tot 1.000 euro. Er wordt gejut op zaterdag 13 april en zaterdag 5 oktober. Meer informatie en inschrijven: www.waaljutters.nl.

Wijkhelden

Eens of tweemaal per jaar zwerfvuil opruimen blijkt helaas niet voldoende om de omgeving schoon te houden. Daarom zijn in de gemeenten Druten en Beuningen verschillende Wijkhelden actief. Deze Wijkhelden, zowel jongens en meisjes als volwassenen, zetten zich het hele jaar in voor een schonere omgeving. Regelmatig lopen ze een schoonmaakronde door de buurt, waarbij ze zwerfafval opruimen. Aanmelden als Wijkheld? Kijk op www.wijk-helden.nl.