Afbeelding
Foto: Femke Pierlo

Tips voor leuke surprises

Algemeen

Volgende week woensdag is het alweer Sinterklaas en brengt de goedheiligman samen met zijn pieten een bezoek aan veel Maas en Waalse basisscholen. Naast strooigoed, cadeautjes en gedichten kunnen ook surprises op deze dag niet ontbreken. Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom is het slim om tijdig te starten met het maken van je surprise. Voor wie daar nog niet de tijd voor heeft gehad en nog aan de slag moet, hebben wij ter inspiratie de leukste surprises voor je op een rijtje gezet. Ze zijn stuk voor stuk gemakkelijk te maken met materialen die je misschien thuis nog wel hebt liggen.

Voor de telefoonverslaafde
Heb jij een lootje getrokken van iemand die niet zonder zijn of haar telefoon kan? Maak er zelf eentje van karton en versier deze naar wens. Met een (schoenen)doos, een schaar, papier, stickers en verf kom je al een heel eind. maak het persoonlijk door een achtergrond te kiezen en lievelingskleuren in de decoratie te gebruiken. Een tablet of laptop maken kan natuurlijk ook. Net iets anders, maar misschien nog wel origineler zijn emoji's. Deze kun je maken van doosjes in verschillende groottes, waar je kleine cadeautjes in kan stoppen. Pak deze doosjes vervolgens in met geel (cadeau)papier en knip gezichten uit zwart, wit en gekleurd papier en klaar is zijn je emoji's.

Voor de sportieveling
Hobby's zijn ook een goede inspiratiebron voor surprises. Vooral voor de sportieveling zijn verschillende knutselwerken te verzinnen. Een sportshirt maak je bijvoorbeeld van karton, dat je aan een kleerhanger kunt hangen en vervolgens versieren. Een tennis-/voetbalveld kun je maken van papier en karton dat je op de bovenkant van een doos plakt. Papier maché is ook een veelvoorkomende surprise techniek, die perfect is om bijvoorbeeld een voetbal mee te maken. Je hebt hier behangplaksel, kranten, een ballon en verf voor nodig. Blaas een ballon op en pak deze vervolgens in met in plaksel gedoopte krantenrepen. Wanneer dit goed droog is, kun je de bal voorzichtig doormidden zagen. Stop je cadeau erin en plak beide helften weer aan elkaar vast.

Voor de lekkerbek
Voor de echte lekkerbek kun je een pizza maken. Maak van karton twee cirkels voor de onder- en bovenkant en plak deze aan elkaar. Knip een stuk uit de pizza en stop hier je cadeautje in. Voor de bovenkant is het leuk om van rood papier tomatensaus te maken en hier bovenop verschillende ingrediënten te leggen van gekleurd papier. Wil je je surprise echt afmaken? Leg deze in een echte pizzadoos. Ook een patatje kun je in enkele stappen maken, door van (damast)papier een frietzak te maken en deze te vullen met stukken schuimrubber als friet. De echte zoetekauw maak je blij met Engelse drop, die je maakt door verschillende vierkante doosjes te beplakken en te vullen met een cadeautje.

Voor de dierenliefhebber
Iedereen heeft wel een lievelingsdier en de meesten hiervan zijn gemakkelijk te maken. De meeste dieren met vier poten kun je knutselen van vier lege keukenrollen en twee dozen. Het werkt het beste als de dozen verschillen in grootte. De grootste doos wordt de romp van het dier en de kleine doos het hoofd van her dier. Beplak beide dozen in de kleur van het dier en plak op de kleinste doos ogen, een neus en een mond. Plak het hoofd vervolgens op de romp en versier het dier eventueel met extra details om het plaatje compleet te maken.

Voor de ijdeltuit
In elke klas zijn wel meiden te vinden die van make-up en sieraden houden. Die maak je vast blij met make-up, een kaptafel of een juwelendoosje. Een kartonnen doos tover je met een schaar en de nodige versiering om tot nagellak, oogschaduw of lipstick. Daar kun je ook een kaptafel, beautycase of spiegel bij maken. Deze kun je versieren met roze papier, steentjes en glitters.

Materialen
Bij veel van de adverteerders op deze pagina zijn materialen te koop om je surprise te maken.

Door Femke Pierlo