Het tweede elftal kampioen in 1936-1937.
Het tweede elftal kampioen in 1936-1937. Foto: Stichting Historie Wamel

Groeiende collectie historie Wamel

Algemeen

WAMEL - Stichting Historie Wamel (SHW) timmert sinds haar prille bestaan regelmatig aan de weg. Ze organiseerde verschillende tentoonstellingen en mini-exposities, verspreidde periodiek nieuwsbrieven en heeft een interessante eigentijdse website. SHW zoekt versterking om de groeiende stroom informatie te verwerken. Mensen die als bestuurder of vrijwilliger mee willen doen, zijn welkom. 

Er was op het internet weinig over de rijke historie van het dorp Wamel, ontstaan in 893, te vinden. Daarom richtten enkele pioniers in september 2012 SHW op. De groep ging voortvarend te werk en richtte zich vanaf de start nadrukkelijk op de digitale vastlegging van de historie. Een functie als bewaarplaats of museum vond ze niet interessant: de lokale geschiedenis moest terug te vinden zijn op het wereldwijde web.

Panoramadoek

De Stichting ontwikkelde een fraai panoramadoek en presenteerde zich met verschillende interessante items zoals klassenfoto's, informatie over Wamel in de Tweede Wereldoorlog, schilderijen van en over Wamel. De woonhuizen en ook opschriften op panden werden voor het nageslacht fotografisch vastgelegd. De Wamelse historische groep weet zich gesteund door een flinke groep (plaatselijke) sponsoren en intussen ruim 250 donateurs.

In een gesprek met Joop Lamers en Erik Bouwman wordt duidelijk dat de groep boordevol plannen zit om nog meer over de Wamelse historie vast te leggen en te presenteren. De bestuurders: 'Eind november brengen we tijdens de jaarlijkse Winterfair in het VTC de respons van het project '100 jaar muziek in Wamel'. Verder treffen we voorbereidingen voor nieuwe presentaties rond de thema's Verenigingen en Wamelse bedrijven.' Lamers: 'We hebben al flink wat materiaal over onder andere Harmonie Koningin Wilhelmina en veel foto's van voetbalvereniging Unitas'28. We zijn ook bezig met het digitaliseren van de documentatie van carnavalsvereniging De Oude Gierpont, op weg naar haar 66-jarig bestaan. Van twee plaatselijke transportbedrijven is ons al materiaal aangereikt.'

Menskracht

'Om al die plannen en ideeën vorm te geven, is meer menskracht gewenst', aldus Lamers en Bouwman: 'We hebben nu veertien vrijwilligers; aanvulling heeft prioriteit, want het scannen en beschrijven is veel werk. Mensen die zich hiervoor willen inzetten, kunnen contact opnemen of op woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur bij ons binnenwandelen in het VTC.' Zie ook: www.stichting.historiewamel.nl.

Door Anton Janssen