Een deel van het team, met linksvoor Renske en vooraan dochter Jouke.
Een deel van het team, met linksvoor Renske en vooraan dochter Jouke. Foto: Stan van den Hurk

Deelname Epilepsie Night Walk

Mens

DRUTEN - Zeventien Maas en Waalse dames nemen aanstaande vrijdag deel aan een bijzonder wandelevenement; de Epilepsie Night Walk. Het evenement is bedoeld om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar epilepsie. Renske Banken voert de Drutense ploeg aan. 

Als moeder van een dochter met epilepsie weet Renske maar al te goed hoe groot de impact van die aandoening kan zijn. Jouke (nu zeven) kreeg twee jaar geleden voor het eerst last van epileptische aanvallen. Het bleek het begin van een periode waarin de aandoening zich steeds vaker en heftiger openbaarde. 'We hebben het hele scala aan aanvallen voorbij zien komen', vertelt Renske. 'Van absences en tijdelijke verwardheid tot aanvallen met ritmische bewegingen, verkramptheid en volledig buiten bewustzijn raken.' 

Aangezien medicatie niet afdoende hielp, en soms zelfs averechts werkte, zaten Renske en haar man Jochem met de handen in het haar. 'Het feit dat je niks kunt doen, maakt je machteloos. De Epilepsie Night Walk kwam voor mij dan ook op het juiste moment. Eraan deelnemen geeft mij een stukje regie', aldus Renske. Na een oproep op Facebook, waarin ze vroeg wie er mee zou willen lopen, kwamen de plannen in een stroomversnelling; familieleden, vriendinnen, moeders van klasgenootjes, collega's, iedereen voelde zich betrokken om in actie te komen. Inmiddels is er een team gevormd van zeventien dames: The pink ladies going purple.

Bekendheid

Renske vindt het mooi dat ze op deze manier geld bijeen kan brengen voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van epilepsie. Daarnaast ziet ze het als bijvangst om meer bekendheid te krijgen voor deze aandoening. 'Veel mensen praten er niet over wanneer ze epilepsie hebben, of een kind/partner met die aandoening hebben. Terwijl het juist zo goed is wanneer dit onderwerp bespreekbaar wordt', meent ze. Inmiddels gaat het, naar omstandigheden, goed met Jouke. Omdat medicatie niet goed hielp, volgt ze een streng ketogeen dieet, dat bestaat uit een minimale koolhydraat- en eiwitinname. Dat slaat aan. Ze is al vier weken aanvalsvrij. 

Vrijdag vertrekt het Drutense team aan het einde van de middag naar Sterksel. D'n Bogerd en Heerlijkheid Horssen zorgen van tevoren voor een hapje en drankje. Stan van den Hurk draagt zorg voor de teamfoto. Het wandelevenement start om 19.00 uur. Meer informatie en sponsoren: www.epilepsienightwalk.nl.