Leden van sportvereniging 'Het Hart' van Maas en Waal.
Leden van sportvereniging 'Het Hart' van Maas en Waal. Foto: 'Het Hart' van Maas en Waal

Bewegen en sporten leefregel voor leden van 'Het Hart'

Algemeen

BOVEN-LEEUWEN - Voor de wekelijkse bijeenkomsten van sportvereniging 'Het Hart' van Maas en Waal in Kulturhus D'n Dulper in Boven-Leeuwen bestaat een levendige belangstelling. Bewegen betekent voor hartpatiënten een welkome en zinvolle bijdrage aan hun gezondheid.

De sportvereniging voor en door hartpatiënten is in 1994 opgericht, op initiatief van de vorig jaar overleden Bert Smidt. 'Het Hart' telt nu 55 leden, in leeftijd variërend van 50 tot ruim 80 jaar. De leden van 'Het Hart' van Maas en Waal komen elke week in drie groepen bij elkaar om een uurtje sport en spel te beleven. De ervaren therapeuten/sportleraren Theo Janssen, John van Viersen en Ricky Erkelens begeleiden de groepen.

Gezonde leefstijl
'Het Hart' heeft eind augustus, na de zomerstop, het sporten hervat. De leefregel dat sporten en bewegen bijdraagt aan een gezonde leefstijl, wordt ingevuld. Bovendien heeft de vereniging elk jaar een speciale dag, die na een activiteit in een gezellige sfeer wordt afgesloten. De bestuursleden Ellie de Haan en Willie Huisman vertellen dat 'Het Hart' bestaat uit mensen die, na hun ziekteperiode en revalidatie, op aangepaste wijze de leefregel om te sporten en te bewegen inhoud geven: 'Iedereen doet dat op zijn manier en op zijn eigen tempo. Ons sport uurtje wordt gevarieerd ingevuld. Na de warming up doen we allerlei oefeningen en is er ruimte mee te doen aan sporten als frisbee, badminton, hockey, scoope en volleybal.'

Aangepast tempo
'Het Hart' heeft niet alleen deelnemers met een achtergrond als actief sporter. Ook anderen kunnen lekker bezig zijn. De Haan en Huisman: 'Het draait om op een aangepast tempo in beweging te zijn en te blijven. Wij willen de mensen daar ook in de toekomst de gelegenheid voor blijven bieden.' Walter Smits, één van de enthousiaste sporters en bestuurslid bij 'Het Hart': 'Ik beleef er veel plezier aan. Zelf deed ik nooit aan sport, maar na de revalidatie vind ik dit fantastisch: je doet mee met mensen die in dezelfde omstandigheden verkeren.'

Sociale contacten
'De sociale contacten zijn ook belangrijk', vervolgt Smits. 'Na het sporten zitten we samen om onder het genot van koffie of frisdrank na te praten. Ik kijk elke week uit naar het sport uurtje.' De sportvereniging is te spreken over de uitstekende locatie in D'n Dulper, waar elke maandag van 14.00 tot 15.00 uur en op woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur en van 20.30 tot 21.30 uur gesport wordt.

Vrijblijvend binnenwandelen
De sportvereniging staat voor belangstellenden open. Men mag vrijblijvend tijdens de sporturen binnenwandelen. Deelname is niet aan leeftijd gebonden. De bezoekers kunnen een informatieboekje meenemen en ook enkele keren zonder enige verplichting meedoen.

Aanmeldingen
Voor meer informatie en/of aanmelden kunnen belangstellenden terecht bij voorzitter Ellie de Haan (tel. 06-55 16 78 36), secretaris/penningmeester Willie Huisman (tel. 06-10 10 68 25) en mevrouw Van der Wielen (tel. 0487-59 24 05).

Door Anton Janssen.