Afbeelding
Foto: Lieke Beijer

Start kempolessen

Algemeen

MAAS EN WAAL – Kemposchool Banteng is in 1984 opgericht door Sunil Malhoe. Wat begon met een paar trainingen in de week in Beuningen, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle sportschool waar zowel jong als oud terecht kan. Aan het woord eigenaar Sunil over zijn sportschool.

'Ik ben met de kempolessen begonnen als hobby in Beuningen. Nu geef ik les aan meer dan honderd sporters in de regio', aldus een trotse Sunil. 'Om gelijk alle vooroordelen weg te nemen: kempo is geen vechtsport, maar een verdedigingssport.' De verdedigingssport is zowel aanvallend als verdedigend te gebruiken. Met de van oorsprong Chinese recreatiesport kun je vanuit een aanval jezelf verdedigen. 'Dus stel nou als je wordt aangevallen op straat, kun je jezelf verdedigen.'

Kempo is volgens de leraar bedoeld om zelfvertrouwen, discipline en zelfbeheersing op te bouwen. 'Voor de dames is kempo ook handig als zelfverdediging. Er zitten dingen bij waardoor je zelfverzekerder raakt', zegt Sunil. Maar, What happens in Vegas, stays in Vegas. 'Inderdaad', beaamt Sunil. 'Alles dat de leerlingen hier leren, blijft binnen de school. Tenzij je jezelf moet verdedigen, maar als je onze technieken gebruikt om te vechten, word je verwijderd van de school.'

Behalve trainen in de sportschool, zijn de leerlingen ook druk met het NK kempo. 'Elk jaar zijn er wel leden van Banteng die mee doen aan het NK Kempo. En er is ook elk jaar wel iemand die naar huis gaat met een prijs', aldus een trotse Sunil.

Leerling Twan is in ieder geval erg fanatiek. 'Ik doe het om fit te blijven. Ik sport graag. Door Kempo blijf je lenig en fit', aldus Twan. Kempo is dan wel niet zo populair als voetbal, maar dat zou volgens beide mannen wel moeten. 'Kempo is een interessante, sportieve sport die voor zowel mannen als vrouwen leuk is. Je bouwt conditie op, krijgt zelfvertrouwen en het vergt veel discipline en zelfbeheersing. Een mooie combinatie, toch?' lachen de mannen.

Kempolessen
Banteng traint op vier verschillende locaties in Maas en Waal: Beuningen, Winssen, Puiflijk en Beneden-Leeuwen. De trainingen zijn afgelopen week weer van start gegaan. Zin om een keer mee te trainen? Kijk voor meer informatie en de lestijden op www.banteng.nl.

Door Lieke Beijer.