Verwoede strijd in saamhorigheid

Algemeen

APPELTERN - Twaalf serviceclubs uit Gelderland en Noord-Brabant gaan op zondag 25 september in 8-mans kuikensloepen te water tijdens de vierde editie van Botary Maas en Waal. Deelnemers aan het jaarlijkse roeifestijn gaan op het 3,4 kilometer lange parcours op De Gouden Ham bij Moeke Mooren de strijd met elkaar aan om geld in te zamelen voor een goed doel.

Ruim voor de zomer was de inschrijving al vol en dat is een record. Dit tot groot genoegen van Rotaryclub Maas en Waal, die verantwoordelijk is voor de organisatie. Het is duidelijk dat de Botary groeit in populariteit, zowel bij deelnemers als toeschouwers.

Goed doel
Iedere deelnemende club legt 800 euro in voor deelname aan de wedstrijd. Het totaalbedrag van 9.600 euro wordt vervolgens verdeeld onder de nummers 1, 2 en 3. Zij schenken het bedrag op hun beurt aan een vooraf gekozen goed doel.
Vorig jaar ontving het winnende team van Rotaryclub Tiel Waalstreek een bedrag van 4.800 euro voor De Herbergier in Beneden-Leeuwen. Rotaryclubs Maas en Waal en Rijk van Nijmegen eindigden op de tweede en derde plaats en schonken respectievelijk 3.400 en 1.400 euro aan Stichting Sprankel en Stichting Bambanani. Het is ook dit jaar weer dankzij de sponsors dat het volledige inleggeld kan worden uitgekeerd.

Saamhorigheid
'Het mooie van deze wedstrijd is dat het er op het water heftig aan toe gaat, maar dat er uiteindelijk alleen maar winnaars zijn', vertelt Christine Klarenbeek - Toonen-Dekkers, één van de initiatiefnemers van het evenement. 'Bij De Botary vormen saamhorigheid en het leveren van een sportieve prestatie de rode draad. Iedere club wil winnen, maar omdat alle teams strijden voor een goed doel, is het eindresultaat is altijd fantastisch.'

Voor iedereen
Wie denkt dat het sportieve evenement enkel toegankelijk is voor clubleden heeft het mis. 'Het roeispektakel is juist een geweldig schouwspel voor jong én oud', aldus mede-organisator Edwin van de Geer. 'Zo kan men de wedstrijden bij Moeke Mooren live op grote schermen volgen óf de deelnemers aanmoedigen op het water vanaf De Sluizer, de partyboot die meevaart tijdens de voorrondes én de finale. Daarnaast is er muziek van een dj en een live-artiest, zijn er verschillende activiteiten voor kinderen en is er zelfs professionele kinderopvang.'

In de ochtend zijn de laatste trainingen en om 13.30 uur is de eerste voorronde. De prijsuitreiking vindt plaats om 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom bij Moeke Mooren aan de Blauwe Sluis 1B in Appeltern. De toegang is gratis.