Steven Banke
Steven Banke Foto: Dymphie Lemmens

De Maas&Waler dat wás ik: Steven Banken

Algemeen

In de rubriek 'De Maas & Waler dat was ik' portretteren we maandelijks een oud-inwoner van deze regio. Hoe vergaat hen het leven buiten Maas & Waal, welke idealen hebben zij nagestreefd en welke dromen hebben zij waargemaakt? Maar ook, wat is hun meest dierbare herinnering aan de streek? Het resultaat: bijzondere verhalen van bekende en mindere bekende mensen die de schoonheid van Maas & Waal vaak beter zien dan haar inwoners zelf. Deze maand: Steven Banken (29) uit Beneden-Leeuwen.

Hij werd geboren in Puiflijk, maar groeide op in Beneden-Leeuwen. Als kind van een creatieve vader en moeder was hij voorbestemd om iets met zijn handen te gaan doen. Toen hij nog een klein jongetje was baande hij zich dagelijks, door de tuin van zijn ouders aan de Beatrixstraat, een weg naar de werkplaats van zijn opa. In die werkplaats leerde hij van zijn vader en opa de fijne kneepjes van het ontwerpersvak en legde hij de basis voor zijn latere studio.

Toon de Smid
'Het was in de werkplaats van mijn opa Toon de Smid (Driessen), waar ik voor het eerst met afvalstukjes hout en wat handgereedschap begon met het creëren van producten. Als jochie van een jaar of tien keek ik over de schouders van mijn opa mee hoe hij, in die oude smederij, de mooiste dingen maakte. De werkplaats lag achter de voormalige Marskramer in de Beatrixstraat. Sinds een aantal jaar herinnert het nieuwe appartementencomplex 'De Smidse' daar nog aan die plek.'

Benieuwd naar het hele verhaal over Steven Banken? Lees het in de Maas&Waler van woensdag 7 september.