NK Hooien 2015
NK Hooien 2015

Beleef het boerenleven

Algemeen

APPELTERN - Genieten van lokale lekkernijen, knuffelen met boerderijdieren, slenteren tussen ronkende tractoren en landbouwmachines en krachten meten tijdens het NK Hooien. Voor het tiende jaar op rij kan iedereen het boerenleven beleven, tijdens de Maas en Waalse oogstdagen op zondag 14 augustus.

Het doel van de organisatie is om boeren en burgers tijdens het streekfestijn op een ongedwongen wijze met elkaar in contact te brengen. Het evenement vindt plaats op de Maaslanden in Appeltern. De Maas&Waler ging alvast de boer op en kwam alles te weten over het programma van de lustrumeditie.

Oogstdankviering
De dag begint om 10.30 uur met een zogeheten Oogstdankviering bij het Strandpaviljoen, waarna de diverse activiteiten van start gaan. Voor de jongste bezoekers is er een grote kinderboerderij, waar naar hartenlust geknuffeld kan worden met verschillende boerderijdieren. Op de streekmarkt kan men kennis maken met de lekkerste producten van eigen bodem. Liefhebbers van klassieke landbouwvoertuigen kunnen hun hart ophalen op Jans Landbouwplein, waar brullende pk's de dienst uit maken.

Boerendriekamp
Wie denkt dat het boerenleven saai is heeft het mis. Bezoekers die kennis willen maken met de actieve kant van het agrarisch bestaan is er een heuse boerendriekamp. Een uitdagend survivalparcours met een knipoog naar de landbouwsector. Wat bezoekers te wachten staat houdt de organisatie nog even geheim, maar in ieder geval staat het onderdeel 'Big Bag lopen' op het programma.

NK Hooien
Sinds jaar en dag scoort het traditionele NK Hooien hoge ogen tijdens het evenement. De ultieme krachtmeting voor boeren én burgers. Er hebben zich al zeven teams aangemeld voor de wedstrijd, waaronder ook vrouwenteams. Voorheen moesten deelnemers de hooibalen op een wagen ruiteren. Dit jaar maakt de organisatie het iets lastiger, met het onderdeel piramide-stapelen. De teams worden gepresenteerd tijdens de feestavond voorafgaand aan het evenement. Op deze, gratis toegankelijke, avond worden zij eveneens uitgedaagd voor een spectaculaire warming up op het water.

Overvaren
De organisatie hoopt naast lokale bezoekers ook toeristen van de omliggende campings naar het evenement te trekken. Speciaal voor hen vaart Wido Arts, van Eeterij de Pont uit Maasbommel, met zijn Veerpont op en neer tussen het festivalterrein en de campings: Het Groene Eiland en de Maasterp, om campinggasten over te varen. De binnenlandse én buitenlandse vakantiegangers kunnen zo kennis maken met de streek waarin zij recreëren.