Jan van de Pol
Jan van de Pol Foto: Ruben Schiks

Verborgen schatten: de Heerlijkheid Leur

Algemeen

Tussen de oevers van de rivieren ligt ons mooie Land van Maas & Waal. Een natuurrijke streek gevormd door het water en de mensen eromheen. Het landschap is rijk aan ongerept natuurschoon, met bouwwerken die ons herinneren aan vervlogen tijden. In dit drieluik gaan wij met Maas en Walers op pad naar hun 'verborgen schatten'. Welke plek in Maas en Waal is voor hen speciaal en wat maakt die plek zo bijzonder. Deze keer de verborgen schat van Jan van de Pol: De Heerlijkheid Leur.

Op een nostalgische Solex tuffen we op een zondagmiddag naar de Heerlijkheid in Leur. Een mooie route leidt ons van Druten over kronkelende weggetjes en langs prachtige boerderijen naar onze eindbestemming. Via 't Hoog in Afferden rijden we, over de Vijfsprong in Horssen, naar Bergharen. We nemen de landelijke Strengstraat en volgen de Dorpsstraat naar Hernen. Net voorbij het kasteel buigen we linksaf naar Leur. Daar ligt, goed verscholen in de bossen, de Heerlijkheid Leur.

Takkenbosoven
We strijken neer op het terras van Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden voor een kop koffie met een versgebakken krentenbol. De krentenbol komt net uit de eeuwenoude takkenbosoven. 'Die oven wordt op ambachtelijke wijze gestookt met takkenbossen', vertelt Jan gefascineerd terwijl hij de oven van binnen laat zien. 'Iedere zondag wordt hier brood en banket gebakken, dat vind ik geweldig om te zien'.

Landgoed
Na de koffie hervatten we onze tocht met een wandeling over het landgoed. Het domein van de Baron van Verschuer. Eerste stop: het statige landhuis. 'Prachtig om naar te kijken. Het huis straalt zoveel karakter uit', meent Jan. Het huis is omgeven door weilanden en bossen. 'Het bos is verdeeld in een naaldbomen- en loofbomenbos', vervolgt hij zijn verhaal. 'Die diversiteit is uniek. Dat merk je pas echt goed als je door het bos wandelt.'

Serene rust
Opvallend is dat Jan nooit mensen uit zijn woonplaats Druten en omgeving treft in Leur. 'Dat maakt het een verborgen schat denk ik. Veel mensen kennen deze plek niet. Zonde', aldus Jan. 'Er heerst hier een serene rust. Het is alsof de tijd even heeft stilgestaan. Ondanks dat ik geniet van die rust, wil ik iedereen een bezoekje aan De Heerlijkheid en het naastgelegen bezoekerscentrum warm aanbevelen. Bovendien is de route naar de Heerlijkheid toe bijna even mooi als het landgoed zelf'. Door het hele jaar kan men genieten van de schoonheid van het landgoed. 'In de zomer staan de eeuwenoude lindebomen vol in bloei. 's Winters kun je hier genieten van de prachtige besneeuwde weilanden. Ieder seizoen heeft zo zijn charme', besluit hij. Voor meer informatie: www.heerlijkheidleur.nl.

Door Ruben Schiks.