Afbeelding

Wijs een vluchteling de weg in je eigen dorp

Algemeen

MAAS EN WAAL - VluchtelingenWerk is dringend op zoek naar meerdere vrijwilligers die het leuk vinden om nieuwkomers, met een verblijfsvergunning, in hun gemeente op weg te helpen met allerlei praktische zaken. Zij verwachten eind september een Syrisch gezin van 6 personen in Alphen, 2 Syrische broers in Beneden-Leeuwen en een Syrisch gezin van 5 personen die per 1 augustus een huis hebben gekregen in Wamel. Daarnaast neemt de organisatie deel aan het project van Woningbouwcorporatie de Kernen en de gemeente West Maas en Waal, waarbij 4 alleenstaanden een huis krijgen met 2 Nederlandse maatjes in Beneden-Leeuwen.

Stel je voor dat je op een vreemde plek terecht komt, waar je de taal niet spreekt en ook het schrift niet kunt lezen. Een nieuwe woonplaats waar de regels anders zijn en het openbaar vervoer niet werkt zoals je gewend bent. Er is een ander onderwijssysteem en je weet niet hoe het gaat met de gezondheidszorg. Wat zou het dan fijn zijn als iemand je dan meeneemt in die nieuwe wereld, zodat jij je thuis kunt voelen op je nieuwe plek. VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers die vluchtelingen willen begeleiden en coachen in de gemeente West Maas en Waal.

Maatschappelijke begeleiding
Vluchtelingen die in ons land komen hebben vrienden en bezittingen moeten achterlaten. Na een periode van onzekerheid krijgen zij nu een verblijfsvergunning en mogen zij zich in in de gemeente West Maas & Waal gaan vestigen. VluchtelingenWerk is daarom op zoek naar vrijwilligers die deze mensen in de eerste periode, gedurende acht maanden, willen begeleiden. Het gaat om de eerste opvang in de gemeente, het regelen van allerlei praktische zaken en het wegwijs maken in een, voor hen onbekende, gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een geschikte huisarts, een basisschool, het helpen bij de aanvraag van huurtoeslag, het leren kennen van de buurt en het helpen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Een vrijwilliger is daarbij de vaste contactpersoon, die hen in de eerste periode begeleidt. De tijdsinvestering komt neer op ongeveer twee dagdelen per week.

VluchtelingenWerk biedt professionele ondersteuning, een inwerkprogramma, cursussen, trainingen en een onkostenvergoeding. De werkzaamheden zijn boeiend en zinvol en geven kans een bijdrage te leveren aan een samenleving met verbeterde kansen voor nieuwkomers. Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Joke van Alten, via: jvanalten@vwon.nl of bellen op telefoonnummer: 06-51743571.