Arne Janssen. Foto door: John van Gelder.
Arne Janssen. Foto door: John van Gelder. Foto: John van Gelder

De Maas & Waler dat ben ik

Algemeen

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                Arne Jansen
Leeftijd:                40 jaar
Woonplaats:        Altforst

Aanstaande vrijdag barst het feest weer los in Altforst, voor de achtendertigste keer Pinkstervaria. Arne Jansen heeft het groot zien worden. 'Toen ik een menneke was, stond er een klein tentje en was er alleen fierljeppen. Er staat nu drie dagen een grote tent in het dorp en fierljeppen is onderdeel van een uitgebreid programma geworden,' vertelt hij. De opbrengst komt van oudsher ten goede aan de jeugd van Altforst. Arne regelt (samen met Ria) het horecagedeelte, waaronder muziek, eten en drinken valt. Voor een festival van deze omvang, houdt dit in, dat er vanaf volgende week al weer volop aandacht is voor de invulling van volgend jaar.

Arne, een geboren en getogen Altforstenaar bezocht in zijn eigen dorp de lagere school. 'Daarna ging ik in Druten naar de LTS en in Nijmegen naar de MTS. Bij een bedrijf in Uden, waar ik een zaterdagbaantje had en stage liep, kreeg ik mijn eerste baan. Daar bleef ik totdat mijn baas het bedrijf verkocht. Hij vroeg aan een collega en mij om een bedrijf mee op te starten, dat werd Bavel Brandbeveiliging in Vught. Vanaf 2004 zijn mijn collega en ik directeur-eigenaar van dit bedrijf geworden.'

Dat Arne werd gevraagd om de muziek voor Pinkstervaria te gaan regelen, is geen toeval. Vanaf zijn zesde maakt hij zelf al muziek. Hij speelde eerst bariton bij de Kwaekers in Altforst, op zijn vijftiende lokte een neef hem naar dweilorkest de Knaoiers, in Puiflijk. 'Daar zit ik nog steeds bij, het is een gaaf clubje. We oefenen elke week en treden naast carnaval, zo'n tien keer per jaar in het land op.'

De Kikvorsch, was dè uitgaansgelegenheid van Arne en zijn vrienden. Waarom ze op een keer uitweken naar discotheek Time Out in Gemert, weet Arne zich niet meer te herinneren. Het moest wel zo zijn, want hij ontmoette hier Sabine uit Wijchen. Ze werden verliefd en kregen verkering. Na drie jaar gingen ze samenwonen en in 2006 zijn ze getrouwd. Ze kregen twee prachtige dochters, Luna is nu acht en Sandy zeven.

Arne zei meteen ja, toen zijn ouders vroegen of een van hun twee zonen belangstelling had om bij hen in het ouderlijk huis te komen wonen. Het huis zou dan kunnen worden verbouwd tot een meersgezinswoning. 'Gelukkig wilde Sabine ook en zij is inmiddels de cultuurschok, door van Wijchen naar Altforst te verhuizen, helemaal te boven gekomen, lacht Arne. 'Ook de kinderen vinden het hier fijn en ze worden bijna opstandig als we voor de gein over verhuizen spreken.'

'Een groot deel van mijn vrienden heb ik al sinds de kleuterklas. Zij bleven ook in Altforst wonen, omdat er in onze tijd huizen op de Boonakker gebouwd konden worden. Er verandert veel binnen de dorpen en het is voor jongeren niet altijd aantrekkelijk om er te blijven wonen. Ik hoop bijvoorbeeld dat de school open blijft en dat Luna en Sandy hier hun lagere school af kunnen maken. De jeugd zien we ook wegtrekken, omdat woonruimte, voor hen, niet meer te betalen is. Er zijn geen starterswoningen, er kan minder worden geleend. En jongeren moeten vaak ook nog een behoorlijke studieschuld terugbetalen. Vroeger hadden we veel minder verenigingen, maar nu de keuze veel groter is, wordt het financieel zwaarder en zie je verenigingen weer wegvallen,' aldus Arne.
Pinkstervaria wil bijdragen aan de leefbaarheid binnen het dorp. De opbrengst komt vooral ten goede aan activiteiten voor jeugdleden binnen het verenigingsleven. In ruil daarvoor helpen de leden van de verenigingen bij het jaarlijkse festival.

Arne is deze week nauwelijks thuis, want de week voorafgaand aan Pinkstervaria wordt een laatste hand gelegd aan de voorbereiding en moet alles worden opgebouwd. 'Vrijdagavond om acht uur trappen we, voor het derde jaar met B-Frogg, af. Dit is een avond voor de jeugd van twaalf jaar en ouder en het is een gouden keuze geweest. Het eerste jaar kwamen er vijfhonderd jongeren op af, vorig jaar was deze avond totaal uitverkocht,' vertelt Arne. De vrijdagavond is het begin van drie volle dagen, met een gevarieerd programma voor jong en oud. Het zichtbare enthousiasme van Arne, zal er zeker aan bijdragen dat Altforst, Tweede Pinksterdag weer op een geslaagd Pinkstervaria terug zal kijken.

Door Elly Hagen