Foto: Fam. Kersten
Foto: Fam. Kersten

Passie voor politiek: Jan Kersten

Algemeen

Deze weken besteden we aandacht aan de politieke partijen in West Maas en Waal, Druten en Beuningen. In onze rubriek "passie voor politiek" spreken we met raadsleden over hun werk in de gemeenteraad, de koers van hun partij, maar ook over persoonlijke drijfveren. Deze week sluiten we de serie af met Jan Kersten van Beuningen Nu en Morgen.

Door Patrick Huisman

Jan Kersten is fractievoorzitter van Beuningen Nu en Morgen (BN&M), al sinds jaren de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen. BN&M zit samen met de D66 in het college en levert met Geert Hendriks en Piet de Klein de wethouders.

In de politiek
Jan Kersten kwam al vroeg met de politiek in aanraking in Elst. In Ewijk werd hij via familie al snel betrokken bij de voorloper van BN&M, de Democratische Partij Hüttner-Melssen. 'Ik wilde wat terug doen voor de samenleving en zo kwam ik uiteindelijk in de gemeenteraad', aldus Kersten.

Missie
'De missie van BN&M is erop gericht om het inwoners, verenigingen en bedrijven zo comfortabel mogelijk te maken. Onze slogan is niet voor niks al jaren "het moet kunnen, tenzij" waarin we streven naar vermindering van de regeldruk', zo stelt de fractievoorzitter van BN&M.

Samenwerking
Hoe kijkt een lokale partij als BN&M tegen de samenwerking in de regio aan? Kersten: 'Daar waar het kan en nuttig is vinden we samenwerken prima en verder komt er een onderzoek naar de voor- en nadelen van samenwerking en daarin worden alle mogelijkheden bekeken. Wel is het zo dat BN&M zich vooralsnog op het standpunt stelt dat we autonoom willen blijven om de burger niet te ver op afstand te zetten, maar daar willen we dan wel de consequenties van weten'.

BN&M heeft nog wel wat wensen voor de komende twee jaar tot aan de verkiezingen. 'Voor ons zijn starterswoningen een belangrijk punt. Winssen en Ewijk zitten op slot en ook jongeren willen daar blijven wonen. Uiteraard horen daar ook startersleningen bij', aldus Kersten.

AZC
Het AZC is ook voor Beuningen Nu en Morgen een moeilijke kwestie. 'Veel inwoners spreken ons daarop aan en door de korte lijnen die we hebben, proberen we de zorgen van de mensen bij het college onder de aandacht te brengen. Ik heb veel gesprekken gevoerd de afgelopen tijd en dan komt er toch wel meer begrip van mensen als je het goed uitlegt, maar je kunt het niet iedereen naar de zin maken'.

'Vooral direct omwonenden krijgen nou eenmaal te maken met een nieuwe situatie straks, dat kan ik niet ontkennen', aldus Kersten.

BN&M doet het goed als het gaat om meer mensen te betrekken bij de politiek, met name onder jonge mensen vinden ze veel nieuwe aanwas. 'We hebben in alle kerkdorpen mensen uit onze partij en dat helpt ook om nieuw politiek talent te vinden. Als iemand wat voor zijn omgeving wil betekenen dan is de lokale politiek een mooi instrument om dat te doen', aldus Jan Kersten.

Laatste deel
Dit was het laatste interview in onze serie "Passie voor politiek". We danken alle partijen in Beuningen, Druten en West Maas en Waal voor hun medewerking en de lezers voor de vele positieve reacties. Helaas wilde ondanks meerdere verzoeken van onze kant de SP in de gemeenteraad van West Maas en Waal niet meewerken aan onze serie. We hebben hen dus niet kunnen bevragen op hun "passie voor politiek".