Foto: Anton Roeterdink
Foto: Anton Roeterdink

Passie voor politiek: Frans van Gelder

Column

Deze weken besteden we aandacht aan de politieke partijen in West Maas en Waal, Druten en Beuningen. In onze rubriek 'passie voor politiek' spreken we met raadsleden over hun werk in de gemeenteraad, de koers van hun partij, maar ook over persoonlijke drijfveren. Deze week Frans van Gelder van het CDA.

Door Patrick Huisman

Frans van Gelder is fractievoorzitter van het CDA in West Maas en Waal en zit op dit moment in de oppositie. Hij is al vijfentwintig jaar lid van de Christen Democraten, maar was door zijn werk voor de politie in deze regio enkel op de achtergrond actief. 'Ik ben pas in de gemeenteraad gegaan toen ik op een andere locatie ben gaan werken, en dat is nu ruim zes jaar geleden. Het CDA was voor mij altijd al een logische keuze, hoewel ik een beetje links in die partij zit', aldus Van Gelder.
Een belangrijk speerpunt voor het lokale CDA? 'Ook wij kijken natuurlijk naar de leefbaarheid en dan bijvoorbeeld naar het bouwen in de Maasdorpen. De coalitie pakt dat niet goed aan. Er wordt daar vooral bouwgrond aangeboden en mensen kunnen zelf aan de slag, maar de tijd van zelfbouw is voorbij. Je moet daar gewoon een projectontwikkelaar op zetten. De FD en de VVD roepen wel veel, maar doen te weinig, ze moeten zelf regie nemen. Er is trouwens ook behoefte aan goedkope huurwoningen', zo stelt de fractievoorzitter van het CDA.

Het verhaal van samenwerking in de regio is in West Maas en Waal een lastig verhaal, want de coalitie vindt dat het nu zelfstandig prima gaat. Van Gelder: 'Ik denk dat het CDA wat verder kijkt dan de coalitie, en dan met name het college dat hier sterk op stuurt. Wij richten ons op een toekomst die wat verder gaat dan zeven, acht jaar. Maar in dit onderwerp is een strategische visie belangrijk. Kleinere gemeenten bestaan straks niet meer en we pakken te weinig de kansen. Als Wijchen en Druten straks werkelijk een fusie aangaan, dan zit West Maas en Waal helemaal klem. Dat betekent dat je uiteindelijk nog alleen maar op een rijdende trein kan stappen die met 120 kilometer per uur voorbij dendert.'
Ook de kwestie rondom vluchtelingenopvang gaat natuurlijk spelen in West Maas en Waal. Volgens Van Gelder gaat de gemeente nu meer zogenaamde statushouders opvangen en dat vindt het CDA ook een goed idee.

Als het gaat om betrokkenheid van de burgers bij lokale politiek heeft Van Gelder een duidelijke mening: 'Ik erger me eerlijk gezegd dood aan mensen die altijd roepen en schreeuwen dat we alles verkeerd doen en vervolgens zelf geen enkele verantwoordelijkheid nemen. Ze reageren zich dan af op de gemeenteraad, want wij doen het allemaal verkeerd. We hoeven niet in de watten gelegd te worden, maar een beetje fatsoen mag wel. Ik zie gewoon dat we als gemeenteraad dingen kunnen bereiken, en daarom zouden meer mensen zich aan moeten sluiten bij de lokale politiek. Ze kunnen zelf het verschil maken', zo besluit hij.