Asielzoekers, AZC en andere vragen

Column

Net als in de rest van Nederland speelt ook in Beuningen, Druten en West Maas en Waal veel rondom vluchtelingen, hun opvang en zelfs permanente huisvesting. In deze rubriek proberen we wekelijks één vraag daarover te beantwoorden.

De kosten voor een azc zijn niet gering. Het bouwen en inrichten gebeurt door het COA, evenals als de inzet van medewerkers. Ondanks meerdere verzoeken van onze kant wil het COA niet ingaan op de kosten die zij moeten maken. Jeanette Scholten, communicatie-adviseur van het COA, verwoordt het als volgt: 'het ondermijnt onze onderhandelingspositie en zou prijsafspraken in de hand werken. Het COA werkt met publieke gelden en we gaan daar op een verantwoordelijke manier mee om. In ons jaarverslag kan men wel algemene cijfers terugvinden.'

De gemeente Beuningen is een stuk transparanter over de kosten van het AZC. Hoewel er daar nog veel onduidelijk is lijkt het erop dat de gemeente geld overhoudt aan de komst van het AZC.
Dat komt voornamelijk doordat er een vergoeding komt voor de opzet van een school. Omdat deze niet nieuw opgezet hoeft te worden, maar gehuisvest wordt in de bestaande basisschool in Ewijk, scheelt dat veel geld. (In een latere aflevering van deze rubriek komen we nog terug op de school.)

De gelden die eventueel overblijven worden volgens de gemeente ingezet voor projecten ter ondersteuning van het AZC en de asielzoekers.

Door Patrick Huisman