Afbeelding

Verkiezing Maas&Waler 2016 - Stem op jouw favoriet!

Algemeen

MAAS EN WAAL - Evenals vorig jaar, kiest onze weekkrant in 2016 de Maas&Waler van het jaar; iemand uit de regio, die het afgelopen jaar op bijzondere wijze in het nieuws is geweest en/of een bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Maas en Waal. Door zich actief in te zetten voor een bepaald doel, een lokale doelgroep of Maas&Waal in het algemeen. De winnaar van de verkiezing ontvangt, naast eeuwige roem, een bijzonder aandenken.

Voor de titel Maas&Waler 2016 nomineerde de redactie vijf kandidaten. Aan de lezer de taak om een stem uit te brengen op zijn/haar favoriet. Stemmen kan tot en met vrijdag 16 december via:
http://uitgeverijdemaasenwaler.nl/verkiezingmaasenwaal2016/index.html

In de krant van 28 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

De volgende vijf kandidaten zijn genomineerd:

José Iping en Karin Swanenberg (Beneden-Leeuwen)
José Iping en Karin Swanenberg vielen in 2016 op door hun tomeloze inzet voor ALS-patiënt Frank van der Wielen en zijn strijd tegen ALS. Dit voorjaar organiseerde José een Kooppleinveiling om geld in te zamelen voor onderzoek naar de dodelijke ziekte ALS. Zo kreeg ze contact met Frank, ging zijn Facebookpagina beheren en vergrootte de bekendheid op sociale media. Karin zorgde voor publiciteit in de krant, schreef persoonlijke teksten voor Frank en maakte een audioreportage over zijn acties. Het tweetal gebruikte hun netwerk voor het realiseren van een wervend videofilmpje en een campagnefoto op de ALS-vrachtwagen. Alles voor dat ene doel dat Frank in zijn laatste jaar voor ogen had: Trap ALS de wereld uit! Frank overleed op 31 oktober, maar zijn strijd wordt voortgezet. José en Karin doen dat met verschillende sponsoracties. Ze gaan zeker door tot en met 8 juni 2017. Dan is in Frankrijk de volgende editie van de Tour du ALS, hét grote sponsorevenement tegen ALS. José richtte team Frank van der Wielen op, dat nu al twaalf leden telt en nog steeds groeit. Elk teamlid gaat lopend of fietsend de Mont Ventoux op en sleept minimaal 1.500 euro aan donaties binnen. Teamcaptain José is zelf al hard aan het trainen. Karin tekent ook hier weer voor publiciteit in alle soorten en maten.

Miranda Soetekouw (Beneden-Leeuwen)
De winnaars van de verkiezing Maas&Waler 2015, Bianca en Martha van de Herbergier in Beneden-Leeuwen, hebben Miranda Soetekouw voorgedragen voor de verkiezing van dit jaar. De Herbergier is een uniek concept, waar mensen wonen met geheugenproblemen. Miranda Soetekouw is in 2012 gestart met kinderdagverblijf Stip & Stap. Een keer per twee weken gaat een groep kinderen op bezoek bij de bewoners van de Herbergier. Het betreft de kinderen vanaf drie jaar, die extra activiteiten krijgen aangeboden. De kinderen gaan samen met de leidster voor een activiteit naar de Herbergier. Een mooie samenwerking tussen kinderen en ouderen. Zowel de kinderen als de ouderen kijken hier elke keer naar uit. Gasten van de Herbergier komen ook regelmatig op bezoek bij het kinderdagverblijf.

Marjolein Buis (Beuningen)
Marjolein Buis behoort tot de wereldtop in het rolstoeltennis. Ze neemt al vele jaren succesvol deel aan diverse internationale toernooien.
Het hoogtepunt van haar tenniscarrière beleefde ze afgelopen jaar, door de enkelspelfinale van Roland Garros te winnen. Tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro veroverde ze een zilveren plak in het dubbelspel.

Michel Lepoutre en André van den Hurk (Druten)
Michel Lepoutre en André van den Hurk stonden aan de basis van de Vierdaagse doorkomst in Druten, in juli van dit jaar. Ze startten hun campagne in 2008 en maakten in de jaren die volgden steeds meer mensen enthousiast voor het plan 'Druten Vierdaagse stad 2016'. Ook de Vierdaagse organisatie zag de historische 55 kilometer, met doorkomst in Druten, wel zitten en zette de jubileumafstand eenmalig op het programma. De 'Dag van Druten' oogstte veel bewondering, van zowel de 5.500 wandelaars als toeschouwers, en haalde meermalen de landelijke pers. Mogelijk wordt de historische afstand zelfs structureel aan het programma toegevoegd.

Jochem van Gelder, Stan van den Dobbelsteen en Jos van Wamel (Maas en Waal)
BolderPop, een muziekfestival voor mensen met een beperking, dreigde dit jaar niet door te gaan door een tekort aan financiële middelen. Voor Jochem van Gelder, Jos van Wamel en Stan van den Dobbelsteen was dit ondenkbaar. Daarom zetten zij zich als 'Vrienden van BolderPop' in voor het behoud van het festival. Als ware ambassadeurs trokken zij te velde om geld in het laatje te brengen, door middel van crowdfunding en ludieke acties. De inzet van de mannen wierp zijn vruchten af. 'Het gee deur' maakten zij op 14 juni in de Maas&Waler bekend. Op zondag 16 oktober werd BolderPop groots gevierd met een keur aan bekende artiesten. Inmiddels is bekend dat BolderPop ook in 2017 doorgaat.