Afbeelding

Vandaag is het NVM Open Huizen Dag

Algemeen

MAAS EN WAAL - Na jarenlange economische recessie krabbelt de huizenmarkt sinds 2014 weer ononderbroken op. In augustus van dit jaar steeg de prijs van koopwoningen zelfs met zes procent, de sterkste stijging in veertien jaar. Een goed moment voor iedereen die een huis wil kopen.

De stijgende huizenprijzen zorgen ervoor dat minder huizen 'onder water' komen te staan. Wanneer een huis 'onder water' staat wil dat zeggen dat de hypotheek die men erop heeft gevestigd hoger is dan de marktwaarde. Bij verkoop van een huis blijft de verkoper dan zitten met een restschuld en dat is wat hen vaak weerhoudt om te verkopen. Hierdoor wordt de groei van de huizenmarkt geremd.

Lage rentestand
Een ander voordeel op dit moment is de historisch lage rentestand. 'De huizenprijzen stijgen, maar zijn op dit moment nog steeds heel aantrekkelijk. Dat gegeven, in combinatie met het feit dat de hypotheekrente momenteel erg laag is, zorgt ervoor dat dit een uitgelezen moment is om een huis te kopen', vertelt makelaar Sjuul van de Klok. 'In Maas en Waal kun je momenteel een mooi huis kopen voor een mooie prijs', voegt hij daar aan toe.

Doorstroom in de lift
Ook de doorstroom op de woningmarkt is in de lift, zo merkt Frank van Lunen, van Hans Janssen Garantiemakelaars. 'De afgelopen jaren kochten starters veelal nieuwbouw, maar doordat mensen nu makkelijker hun huis verkopen groeit ook de interesse in bestaande bouw. Mensen die graag een stapje hoger willen, treffen het momenteel met een lage rentestand en goede leencapaciteit', aldus Van Lunen.

Zaterdag 1 oktober is het NVM Open Huizen Dag. In de Maas&Waler staan advertenties van deelnemende makelaars en huizen, die hun deuren openstellen voor een vrijblijvende bezichtiging. Wij wensen zowel de kijkers als de verkopers een geslaagde dag toe.