Afbeelding
Foto: Lieke Beijer

Op bezoek bij de fruitteler

Algemeen

PUIFLIJK – De bloemetjes staan in bloei, de bijtjes zoemen, het is tijd voor de zomer. En dat betekent voor fruittelers Johan en Willie van Bouwmans Fruit maar één ding: kersen. De zomermaanden bestaan voor deze mannen niet uit het drinken van cocktails, bruin bakken in de zon en vakantie houden, maar uit het telen, proeven, verbouwen en verkopen van fruit. En voordat de kers in het bakje ligt, gaat er nog heel wat aan vooraf.

Er zijn honderden soorten kersen, maar Willie merkt dat bij de consument zoete en vlezige kersen erg populair zijn. 'De Kordia en Regina zijn daar een mooi voorbeeld van. De Kordia komt uit Tsjechië, de Regina uit Duitsland. De rassen hebben een fijne, knapperige 'bite' en zijn zoet van smaak.'

Plukseizoen
Voordat die kers een lekkere, zoete smaak heeft, gaat er wel wat aan vooraf. 'Goede snoei, bescherming tegen weersinvloeden, water geven en de juiste voeding zijn nodig voor een goede kers. Honderden bomen staan klaar om geoogst te worden.' Tijdens het plukseizoen is het dan ook een drukte van jewelste. 'Voordat het plukseizoen begint, proeven en meten we eerst of de kersen wel lekker zijn. Een vervelend klusje', zegt Willie met een knipoog.

Geen vakantie
Op vakantie gaan tijdens de zomermaanden zit er niet in. 'Tijdens het plukseizoen kan en wil ik ook niet weg. Het is hier dan veel te druk. In korte tijd moet er veel gebeuren, en een herkansing van het seizoen is niet mogelijk', legt de fruitteler uit. Buiten het seizoen om gaat Willie wel op reis. 'Ik heb heel Europa, Amerika en Canada rondgereisd om kennis op te doen van kersen. Ik vind het belangrijk om bij de tijd te blijven en om er veel verstand van te hebben.'

Pûflijks Blosje
Om bij de tijd te blijven bedenkt Willie allerlei ideeën om de kersen nog specialer en lekkerder te maken. Een voorbeeld hiervan is het Pûflijks Blosje. 'Dit is een nieuwe kers in de maak. De kers heeft een aantrekkelijke kleur, geel met een rood blosje. Hierdoor vlekt deze niet zo erg en is daarmee ideaal voor kinderen.'

Gezond kersje
Behalve voor de verkoop zijn de kersen bestemd voor de AGF Specialist. Ook gaat een gedeelte naar de catering, restaurants en hotels en naar de veiling. Een deel van de kersen is bestemd voor zoete en sappige kersensap, -saus en -jam. En behalve dat kersen heel lekker zijn, is dit stukje fruit ook nog eens hartstikke gezond.
'Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld kersensap ontstekingsremmend is en spierherstellend', vertelt de fruitteler. 'Er zitten natuurlijke suikers in en het is gezond voor je lichaam. En, als je last hebt van slapeloze nachten, in de kers zit melatonine. Dat kan bijdragen aan een goede nachtrust.'

Proefsessie
Uiteraard biedt de redactie van de Maas&Waler alleen het beste aan haar lezers en heeft zij zich opgeofferd om een aantal kersjes te proeven. Na vele proefsessies kunnen wij bevestigen: de kersen smaken heerlijk.

Door: Lieke Beijer