Eerdere editie Dag van Druten (2019).
Eerdere editie Dag van Druten (2019). Foto: John van Gelder

Dag en Avond van Druten op verschillende dagen

Uit

DRUTEN - De Dag van Druten vindt met ingang van dit jaar niet meer plaats op de eerste donderdag, maar op de eerste zondag in augustus. Dat heeft Stichting Druten Promotie (DruPro) onlangs besloten. Ook de Avond van Druten verplaatst in de toekomst naar het weekend. Vanwege reeds geplande afspraken en boekingen, staat het muziekevenement dit jaar nog wel gepland voor donderdag 4 augustus. De Dag van Druten vindt plaats op zondag 7 augustus.

De Dag van Druten was jarenlang verbonden met de Nijmeegse Fietsvierdaagse. Op de eerste donderdag van augustus deed het fietspeloton het Land van Maas en Waal aan, met Druten als sfeervolle pleisterplaats. Het vertier dat op die dag werd aangeboden, groeide langzaam uit naar een op zichzelf staand evenement; de Dag van Druten. Een braderie, straattheater, activiteiten voor jong en oud, en een hoop gezelligheid, met in de avond optredens en, jarenlang, een vuurwerkshow op de dijk. Hoewel de Nijmeegse Fietsvierdaagse al jaren ter ziele is, is het Drutense evenement gebleven. 

Twee evenementen
In 2018 werd het avondfeest losgekoppeld van de braderie, en ontstonden er twee aparte evenementen: de Dag én de Avond van Druten. Ondanks de vakantieperiode konden, en kunnen, beide evenementen jaarlijks rekenen op een flinke toeloop. Omdat beide echter op een werkdag vallen, werd het voor de organisatie steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Om het voortbestaan van beide evenementen voor de toekomst te kunnen waarborgen is, in samenspraak met de hoofdsponsors en de gemeente, besloten om de festiviteiten te verschuiven naar het weekend, met op zaterdag de Avond van Druten, en op zondag de Dag van Druten.

Overgangsjaar
Dit jaar is echter een overgangsjaar, wat erop neerkomt dat de muziekavond plaatsvindt op de ‘vertrouwde’ donderdag 4 augustus en de bekende braderie gepland staat voor zondag 7 augustus. Hoewel de Dag van Druten vanaf nu plaatsvindt op een zondag, verandert er aan de inhoud gelukkig niets. De Avond van Druten zal als vanouds gezellig zijn, met dit jaar optredens van Dare Devils, Danny de Munck en René Karst. Kaarten voor de Avond van Druten gaan binnenkort in de verkoop.

Kijk voor meer informatie op: www.drupro.nl.

Door Piet Zeeuwen