Foto: Bart Heemskerk
Foto: Bart Heemskerk Foto: Bart Heemskerk

Broertje Lowlands groeit

Toerisme

EWIJK - Muzikanten, kunstenaars, ontwerpers, filmmakers en knoppendraaiers. Geïnspireerd door de popcultuur in de vrijgevochten jaren '60 creëren zij aanstaand weekend een eigenzinnig festival op De Groene Heuvels in Ewijk. 'Down The Rabbit Hole' werd in 2013 geïntroduceerd als het kleine broertje van Lowlands. Met een uitverkocht festival, een bezoekersaantal van 20.000 dit jaar en een indrukwekkend programma voor de aanstaande editie, wordt dit kleine broertje snel volwassen. Van de 20.000 bezoekers komt meer dan de helft uit deze regio.

Het heuvelachtige Ewijkse landschap, met haar bekende recreatieplas, vormt komend weekend het decor voor de derde editie van 'Down The Rabbit Hole'. Een indrukwekkend aantal (inter)nationale muzikanten bestijgt daar, tijdens het driedaagse festival, één van de drie muziekpodia. Maar er is meer. Bezoekers zijn daarbij zelf aan zet. Samen bouwen aan een immens kunstwerk, een filmpje kijken in de buitenbioscoop of deelnemen aan een Visaya Flow-yogasessie in de 'Tramontana'. Het kan allemaal in het meest surrealistische festivalparadijs van Nederland.

Grote namen
Een keur aan artiesten reist af naar het 'Maas en Waalse' om het excentrieke feestje te faciliteren. Sommige komen van ver, sommigen van dichtbij. Onder hen grote namen als De Straat (Nijmegen), FLUME (Sydney), The National (New York City), Mac DeMarco (Montreal) en Eindhovens friste rapper: Fresku.

Veelzijdige menukaart
Een andere topact op Down The Rabbit Hole is de waanzinnig veelzijdige menukaart. De festivalkoks prikkelen de smaakpapillen, met heerlijk eten uit alle windstreken, geselecteerd op vakmanschap en kwaliteit. Met liters bier, wijn en mixjes, als fundament van ieders festivaldieet, mag een gezonde portie vitamientjes zeker niet ontbreken. Wie toe is aan een verantwoorde break kan zich te goed doen aan biologische fruithapjes, haverdranken en vegetarische maaltijden.

Groeiambitie
Organisator MOJO Concerts heeft serieuze plannen voor het festival. 'Down The Rabbit Hole moet een blijvende waarde worden voor zo'n 35.000 bezoekers', aldus directeur Eric van Eerdenburg. 'Het is onze ambitie om daaraan mee te werken', aldus burgemeester Carol van Eert van de gemeente Beuningen.

Wijzigingen
Vanwege de extreme regenval, zijn de parkeerplaatsen rondom het festivalterrein niet meer bruikbaar. Bezoekers wordt aangeraden met het openbaar vervoer te komen. Er is een gratis pendeldienst vanaf de stations Wijchen en Nijmegen. De kiss & ride is wel toegankelijk, dus Maas en Walers kunnen zich voor de ingang laten afzetten.

Door Ruben Schiks