Dewi van Rooij naar NK turnen

Sport

BEUNINGEN - Voor de twaalfjarige Dewi van Rooij wordt het NK turnen dit weekend spannend. De Beuningse komt uit voor De Hazenkamp Gymsports in Nijmegen, waar ze wordt getraind door Edwin Zegers en Marja Huijting. Ze traint nu ook met de grote turntoppers die in het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen 2016 zitten.

Het Fantastic Gymnastics NK vindt plaats op 25 en 26 juni in sportpaleis Ahoy in Rotterdam. Dewi komt uit in de jeugd eredivisie. Ze turnt sinds haar zevende en heeft verschillende successen op haar naam staan. In 2015 was ze, met een plaats bij de top vijf, het hele seizoen op de goede weg. Bij de meerkamp ging het op de balk mis. Toch was ze dik tevreden, want ze haalde alle vier de toestelfinales en werd in Ahoy, net als een jaar eerder, Nederlands kampioene op de vloer. Deze titel wilde ze dit jaar graag verdedigen, maar helaas heeft de jonge turnster een zwaar seizoen achter de rug met verschillende blessures.

Het begon met haar voet in het gips. Gelukkig zorgde Dewi er, ondanks deze blessure, toch voor dat ze geplaatst werd bij de OJTS. Nog geen maand later volgde een flinke elleboog luxatie na een val van de brug. Een lange revalidatie volgde. Maar niets hield Dewi tegen: turnen is wat ze wilde. Helaas kon ze niet optimaal trainen en heeft nu flink wat achterstand. Maar dat weerhield de Beuningse er niet van om zich op 5 juni toch nog te plaatsen voor het NK.

Dewi over het NK: 'Ik reken mezelf na deze tegenslagen niet tot de titelkandidaten. Mijn doel is om zaterdag een mooie wedstrijd te turnen. Ik richt me op een plaats bij de top tien en misschien zit er voor de dag erna een toestelfinale in.' De twaalfjarige heeft een gezonde sportieve instelling en wil graag presteren. Op dit moment is haar doel blessurevrij te worden en te gaan knallen in het nieuwe seizoen. In oktober is de test voor de Jong Oranje selectie. Bij plaatsing kan ze voor het EYOF (Europees Jeugd Olympisch Festival, red.) gaan. Hierna kunnen dan nog een EK, WK en misschien wel de Olympische spelen in 2020 in Tokio volgen. Maar daar is het nu nog veel te vroeg voor, maar dromen mag altijd.

Turnen kost Dewi veel tijd, ze is er ongeveer 32 uur per week mee bezig. De turnster zit op het SSGN en krijgt van deze school veel medewerking. Ze heeft een aangepast rooster en krijgt vrijstelling voor verschillende vakken. Daarnaast weet ze ook nog tijd vrij te maken om leuke dingen te doen buiten het turnen. Dewi neemt het bij het NK op tegen vijftien andere turnsters in haar leeftijdscategorie. Dewi: 'Het mooiste is dat ik voor de eerste keer op het grote podium in het sportpaleis mag turnen. Het is mijn kans om een geweldige ervaring op te doen.'

Door Anton Janssen