Samenwerking Stichting SPOM en Stichting Oeverwal

Algemeen

MAAS EN WAAL - Twee stichtingen voor Primair Onderwijs gaan hun krachten bundelen: Stichting SPOM (gevestigd in Horssen) en Stichting Oeverwal (gevestigd in Ewijk). Door deze samenwerking kunnen de stichtingen een breed palet van onderwijsconcepten in de regio blijven bieden met onderwijs van hoge kwaliteit.

Beide stichtingen willen kwaliteit van onderwijs en continuïteit van de organisaties zo optimaal mogelijk trachten te bereiken. Hiertoe is een bepaalde omvang noodzakelijk om het totaal van de kosten zodanig te beheersen dat er goed en gekwalificeerd personeel kan worden ingezet met aanvaardbare groepsgroottes en onderwijs gegeven kan worden in goed geoutilleerde en goed onderhouden gebouwen dicht bij de diverse kernen in de gemeenten West Maas en Waal, Druten en Beuningen. Het ontwikkelen van de talenten die bij de kinderen aanwezig zijn en kinderen voorbereiden op een zelfstandige houding binnen de maatschappij zijn belangrijke doelstellingen van het onderwijs, ongeacht geloof of afkomst. 

Krimp in beide gebieden, bezuinigingen van overheidswege, kwetsbaarheid van beide organisaties, stijging van personele kosten en steeds ingewikkelder wet- en regelgeving maken dat deze visie moeilijker te verwezenlijken wordt als beide stichtingen afzonderlijk zouden blijven opereren.

De samenwerking leidt volgens beide stichtingen tot beter en/of meer:
- Kwalitatief hoogwaardig toekomstgericht onderwijs met goede resultaten;
- Dekkend aanbod voor passend onderwijs (speciale lesplaatsen en arrangementen);
- Goed opgeleid personeel dat werkt in organisaties met werkgelegenheidsperspectief;
- Uitwisseling van kennis en kunde onder het personeel;
- Kwalitatieve stafondersteuning;
- Financiële draagkracht;
- Onderhoud van gebouwen met minimale leegstand.

Op 23 juni wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend waarin bovengenoemde punten zijn vastgelegd.
De komende jaren zal deze samenwerking zich vooral richten op zaken als uitwisseling van expertise, gezamenlijke scholing, gezamenlijk inkoop, uitvoering van kwaliteitsonderzoek/audits en gebruikmaken van elkaars staf/ondersteuning.

Over Stichting SPOM
Stichting SPOM verzorgt eigentijds primair onderwijs in de gemeenten West Maas en Waal en Druten op 15 basisscholen, waarvan één school voor speciaal basisonderwijs, SBO De Dijk. Iedere school geeft het onderwijs op eigen wijze vorm en inhoud. Stichting SPOM is een samenwerkingsbestuur met twee levensbeschouwelijke richtingen (katholiek en openbaar) en bestaat in deze vorm sinds 1 augustus 2015. Sinds de oprichting in 2003 is de organisatie gegroeid naar een professionele organisatie, waarbij de eigenheid van de scholen een plaats heeft gekregen binnen de kaders die door de organisatie zijn vastgesteld in het koersplan "Ieder zijn talent, samen het resultaat", het strategisch beleidsplan voor de periode 2013-2017.
www.spommaasenwaal.nl

Over Stichting Oeverwal
De scholen van Stichting Oeverwal liggen in de vier kerkdorpen van de gemeente Beuningen. Katholieke scholen, openbare scholen en een protestants-christelijke school zijn verenigd binnen één stichting. Binnen deze groep van negen scholen functioneert één school voor speciaal basisonderwijs.

De stichting vormt met haar negen scholen weliswaar één organisatie, het is echter geen eenheidsproduct wat onderwijs betreft. Binnen de kaders van het stichtingsbeleid heeft iedere school volop ruimte om het eigen onderwijsconcept vorm te geven en te ontwikkelen. Een en ander is vastgelegd in het strategisch beleidsplan voor de periode 2015-2019: "oog voor talent". 

Kijk voor meer informatie op www.oeverwal.nl.