Spelers van Avios (in oranje) en DBV en jeugdspelers en scheidsrechter Adrie van Hoften.
Spelers van Avios (in oranje) en DBV en jeugdspelers en scheidsrechter Adrie van Hoften. Foto: Henk Fenten

Avios en DBV bundelen krachten

Sport

ALPHEN/MAASBOMMEL - De kogel is bij de voetbalverenigingen in Alphen en Maasbommel, allebei uitkomend in de vijfde klasse, door de kerk. De leden van beide clubs hebben ingestemd met het aangaan van een samenwerkingsverband. Dat heeft tot gevolg dat, zoals eerder met de jeugdteams al gebeurde, de seniorenelftallen van Avios en DBV vanaf komend seizoen samen in de competitie uitkomen.

Voorzitter Jacques van den Groenendaal van DBV licht toe: 'Wij vinden, en de leden waren het na kritische vragen met die opvatting eens, dat iedereen in eigen dorp of in een buurdorp op niveau moet kunnen voetballen. Het behoud van het dorpse karakter vinden wij belangrijk. De ontwikkelingen zijn duidelijk: de leden zetten zich in, maar willen ook weer niet koste wat kost alles op voetbal zetten.'

Constructie
'Er is gezocht naar een constructie die bij DBV én Avios past en die de voetbalbond accepteert. De keuze is gevallen op een samenwerkingsverband. Een fusie is een brug te ver. In de komende tijd zal blijken of de oplossing werkt. Wij hebben er hoge verwachtingen van. We zijn niet over één nacht ijs gegaan en hebben vorige week de leden weten te overtuigen', aldus Van den Groenendaal.

Volwaardige selectie
Bij Avios laat voorzitter Henk Fenten dezelfde geluiden horen: 'Komend seizoen kunnen we geen volwaardige selectie op de been brengen. Dat komt onder meer door spelers die voor studie naar het buitenland gaan, stoppen of voor een lager elftal kiezen. Een situatie die vraagt om bezinning. Het was logisch met DBV in het buurdorp in gesprek te gaan. Die benadering is een verlengstuk van de bij de jeugd al in gang gezette ontwikkeling. Ook onze leden hebben groen licht gegeven. Na de, al twee jaar bestaande, samenwerking met DBV bij het jeugdvoetbal gaan nu ook de senioren onder één vlag voetballen. Er moet nog veel uitgewerkt worden, en het is ontzettend belangrijk om daarover goed binnen de club te communiceren.'

Voorbereiding
Avios en DBV gaan, na het mandaat van de ledenvergaderingen, nu verder met de voorbereiding van de samenwerking, en hopen alles vóór 1 augustus 2016 geregeld te hebben. De clubs gaan in de komende weken intensief met elkaar in overleg om de praktische zaken te regelen. Zo zullen afspraken moeten worden gemaakt over de trainers en de begeleiding van de elftallen, de locaties voor thuiswedstrijden en trainingen, de clubkleuren en andere praktische zaken.

Samenwerkingsverband
De clubs zullen vóór 1 juni, de deadline van de voetbalbond, bij de KNVB melden dat ze komend seizoen in de vorm van een samenwerkingsverband aan de competitie gaan meedoen. Voor de combinatie Avios/DBV is het bereiken van een hogere klasse niet het vooropgezet doel.

Planning
De planning is dat het samenwerkingsverband rond 1 augustus volledig in de steigers staat.

Door Anton Janssen