Gemeentehuis West Maas en Waal.
Gemeentehuis West Maas en Waal. Foto: Google Streeview

West Maas en Waal sluit jaar af met positief resultaat

Politiek

BENEDEN-LEEUWEN - Gemeente West Maas en Waal sluit het jaar 2021 af met een behoorlijk overschot. Daarmee heeft de gemeente een extra financiële buffer voor de komende jaren. Het overschot is met name veroorzaakt door incidentele meevallers. 

Namens het college legt wethouder Frans van Gelder uit: ‘Het overschot van ruim 3,5 miljoen is heel mooi. En het is natuurlijk fijn dat we een extra buffer hebben om tegenvallers op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan de kostenstijgingen die aan de orde van de dag zijn. Het geeft een goede uitgangspositie voor de komende jaren. Maar we kunnen ons helaas niet rijk rekenen met dit overschot. Het komt met name door incidentele meevallers.’

Inschattingen
Frans van Gelder legt uit: ‘De zorgkosten hebben we vorig jaar veilig ingeschat en daar houden we nu geld over. Verder hadden we vorig jaar meevallers door de verkoop van gronden en waren de legesopbrengsten aanmerkelijk hoger dan geraamd. Ook het niet kunnen opstarten van projecten en activiteiten en het maken van andere keuzes hebben een aandeel gehad in dit resultaat.
De laatste twee jaar zijn bijzonder geweest als gevolg van de coronapandemie. Dat maakt inschatten lastig.’

In de voorjaarsnota staan de financiële kaders voor de komende jaren. Zodra het nieuwe collegeprogramma bekend is, met de activiteiten voor de komende jaren, volgt een specifiekere uitwerking. De financiële kaders bieden ruimte om bestuurlijke ambities te realiseren.

De jaarstukken 2021 en de Voorjaarsnota 2022 worden de komende weken voorgelegd aan de gemeenteraad. In de vergadering van 7 juli neemt de raad hierover een besluit.