Afbeelding
Foto: Van Wanrooij

Weer nieuwe woningen in West Maas en Waal

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Dankzij het toetsingskader woningbouw kunnen de komende jaren weer woningen gerealiseerd worden in de dorpen van West Maas en Waal.

Veel van deze woningen worden gerealiseerd in bestaand vastgoed, bijvoorbeeld kerken. Ook is er een verzoek ingediend voor het realiseren van woningbouw op het bedrijventerrein midden in Dreumel. Hiermee wordt een ruimtelijk knelpunt in Dreumel opgelost. Dit is de insteek van het toetsingskader woningbouw. Van de 22 ingediende verzoeken zijn er 12 direct positief beoordeeld. Hierbij gaat het om 66 woningen. Dit worden er meer als zes initiatiefnemers de kans grijpen en hun plannen aanpassen. Vier plannen zijn afgevallen.

In mei 2016 is de Woonvisie vastgesteld. Hierin is opgenomen dat bij de realisatie van woningen uitgegaan wordt van 'de juiste woning, op de juiste plek, op het juiste moment'. Om dit kunnen beoordelen is een toetsingskader woningbouw vastgesteld.
In het toetsingskader woningbouw zijn verschillende kwaliteitsaspecten opgenomen om te kunnen beoordelen of woningen een bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit en identiteit van onze dorpen. Hierbij gaan we uit van concrete plannen die op korte termijn gerealiseerd worden. Daarom wordt ook met tweejaarlijkse tranches gewerkt zodat beter ingespeeld kan worden op de actuele vraag. In 2018 kunnen er weer plannen ingediend worden.