Asielzoekers, AZC en andere vragen. Met deze week aandacht voor de Bikkelen in Beneden-Leeuwen

Politiek

Net als in de rest van Nederland speelt ook in Beuningen, Druten en West Maas en Waal veel rondom vluchtelingen, hun opvang en zelfs permanente huisvesting. In deze rubriek proberen we wekelijks vragen hierover te beantwoorden.

In West Maas en Waal worden geen asielzoekers opgevangen maar er is nu wel een verzoek tot particuliere opvang bij de gemeente gedaan door raadslid en ondernemer Gaby Lamers.

Afgelopen week is onrust ontstaan door een pamflet wat in Beneden-Leeuwen verspreid is. Daarin worden een aantal zaken beweerd die volgens Lamers niet kloppen.

"Het gaat niet om 28 statushouders zoals wordt beweerd maar om 4 tot maximaal 12 mensen in de periode tot eind 2017. Dat het enkel om mannen zou gaan is niet zeker, de gemeente heeft een voorkeur voor gezinnen uitgesproken".

Het pamflet spreekt ook over kosten "die wij met z'n allen moeten betalen". Lamers: "De gemeente draagt maar een klein stukje bij in de kosten, de subsidie voor het project komt van het rijk. Verder is het ook niet zo dat hierdoor andere mensen langer op een woning moeten wachten, door dit extra aanbod wordt dat probleem juist kleiner. In tegenstelling tot wat de flyer beweert is er uiteraard wel een buitenruimte voor bewoners. Ook is het niet zo dat zij in de wijk gaan rondhangen. Het zijn statushouders die naar Nederlandse les gaan en de dingen die moeten doen die u en ik ook moeten doen op een dag," aldus Lamers.

Het pamflet roept ook op om naar de raadsvergadering van de gemeente te komen op 22 september. Verantwoordelijk wethouder van Swam laat weten dat hij altijd blij is met bezoekers, "maar het is geen agendapunt van de gemeenteraad en dus wordt het ook niet besproken, men kan ook niet inspreken. De aanvraag zelf is ook nog niet rond, er is nog geen vergunning. Verder mogen mensen altijd met mij contact opnemen voor een gesprek als zij vragen hebben," aldus de wethouder.

Door Patrick Huisman