Lauwse Dweildag 2015
Lauwse Dweildag 2015 Foto: Markeon

Feeststemming voert boventoon op Lauwse Dweildag

Cultuur

BENEDEN-LEEUWEN - In het centrum van Beneden-Leeuwen wordt zondag 29 mei weer een ongekend hoog feestgehalte verwacht. Verdeeld over vier podia kleuren twaalf dweilorkesten uit verschillende windstreken het dweilorkestenfestival Lauwse Dweildag muzikaal in. Bij elk podium wordt door de plaatselijke horeca een gezellig terras ingericht.

Muziekgezelschappen uit het Land van Maas en Waal, maar ook uit het Rijk van Nijmegen, Dieren en diverse plaatsen in Noord-Brabant strijden met elkaar in de Leutklasse om de gunst van het publiek. Ieder dweilorkest verzorgt tussen 14.00 en 18.00 uur op elk van de vier podia een optreden.

Om 18.15 uur is er een parade van alle deelnemende dweilorkesten en aansluitend een gezamenlijk optreden, waarbij zo'n tweehonderd muzikanten het 'Land van Maas en Waal' zullen laten klinken. Aansluitend volgt de prijsuitreiking.

Gradje Soetekouw
Er wordt niet beoordeeld op de muzikale kwaliteit, de jury geeft de dweilorkesten uitsluitend punten voor de wijze waarop zij het publiek weten te amuseren. Voor het dweilorkest dat daarin het best naar voren komt staat de Gradje Soetekouw Bokaal klaar. De bokaal is genoemd naar de man die zijn hele leven als entertainer actief was in Beneden-Leeuwen en omgeving, en talloze rollen heeft vervuld bij carnaval, Sint Nicolaas, toneel en muziek. Met de verbintenis van zijn naam aan deze bokaal wil de organisatie de herinnering aan hem levend houden.

De organisatie van de Lauwse Dweildag is in handen van een werkgroep die handelt namens ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen. Zondag 29 mei zijn dan ook de meeste winkels vanaf 13.00 uur geopend. Voor deze gelegenheid is het Dorpsplein en de Zandstraat tussen de Beatrixstraat en de Zijveld voor doorgaand verkeer afgesloten. Zowel parkeren als de toegang tot het muziekevenement zijn gratis.