Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Zondebok

Column

Ook in Beuningen of Beneden-Leeuwen moeten mensen steeds langer wachten op een sociale huurwoning. Nee, dat vind ik net als u geen nieuws meer… Maar het stond toch in de krant.

De vraag is hoe ’t komt. Sowieso groeit het aantal (al dan niet vrijwillige) alleenstaanden die een eigen stekkie zoeken. Die toenemende behoefte is de overheid wat ontgaan. De laatste jaren waren er zo weinig bouwplannen dat het Ministerie van Volkshuisvesting opgedoekt werd. ‘Gaaf’ ideetje van de VVD…pardon, de regering.

En dan is er nog de in 2013 ingevoerde verhuurdersheffing, een belasting op sociale huurwoningen. De afgelopen tien jaar heeft die heffing gewerkt als ontmoedigingsbeleid voor woningcorporaties om te investeren in nieuwbouw. ‘Gaaf’ ideetje van de VVD… pardon, de regering.

Aan echte redenen voor het woningtekort is er dus geen tekort. Echter statushouders, oftewel asielzoekers met een verblijfsvergunning, krijgen nu vooral de schuld. ‘Gaaf’ ideetje van de VVD…nou ja meer partijen doen het, maar toch.

Maar hoe lekker ’t ook bralt dat “ze alle huizen maar aan die vluchtelingen geven”… Het klopt domweg niet. Nog geen vijf procent van de sociale huurhuizen wordt in ‘normale’ jaren toegewezen aan statushouders. Dat pakt over 2022 en 2023 wel wat anders uit. Dit jaar moeten we door de toegenomen stroom asielzoekers aan 12,5 procent denken. Maar zelfs als dat gebeurt, dan gaan er nog steeds 87 van alle beschikbare 100 sociale huurwoningen naar die gewone, echte, hardwerkende Nederlanders.

Maar of die boodschap aankomt? Welnee. Vluchtelingen de schuld geven van de woningcrisis doet het nou eenmaal beter op Feesboek en op kringverjaardagen met rechtse ooms en een pilsje te veel. De bittere realiteit is dat een groot deel van de Nederlanders graag de zondebok buiten de eigen kring zoekt.

Dus krijgen we wat we verdienen: een gebrek aan betaalbare woningen en een overschot aan politici die er straffeloos over liegen.

Door Patrick Huisman