Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Speelbal

Column Column Babbels

Een balletje kan raar rollen in Druten. Zeker als ’t gaat om Puiflijk, een noodlijdende voetbalclub en een ongedekte cheque van vier ton. Het zorgde voor vuurwerk in de gemeenteraad en ruzie binnen de coalitie.

Het begon onschuldig genoeg: voetbalvereniging SCP verloor vorig jaar door brand hun clubhuis. De verzekeraar keerde te weinig uit, waardoor het verzoek binnenkwam voor financiële steun van gemeentewege. Kernachtig Druten wilde het besluit hierover nog even uitstellen. Dat lijkt de standaardaanpak bij kwesties rond Puiflijk, het bijna uit elkaar vallende dorpshuis is daar al jaren het sprekende voorbeeld van.

De samenwerkende Dorpslijsten hadden tot ieders verrassing ditmaal geen zin in de vertragingstactieken van de coalitiepartner. Gevolg: voor het eerst in 348 jaar (kan er een jaartje naast zitten) was er gedonder in de glazen.

De Dorpslijsten wilden SCP wél zo snel mogelijk helpen en zochten hun heil bij de oppositie. Daar troffen ze Welzijn Druten en Sociaal Maas en Waal die voor hun steun twee cadeautjes kregen: de gewenste tonnen voor de voetballers en een fikse splijtzwam in die ogenschijnlijk rotsvaste coalitie.

Logisch dat de dorpslijsten en Kernachtig Druten bij de eerstvolgende coalitiebespreking wat appeltjes met elkaar te schillen hebben. Krijgt Kernachtig onder de neus gewreven dat in Druten alles maar lijkt te kunnen, terwijl kleinere kernen als Puiflijk het nakijken hebben? Of zou Kernachtig vergeetachtig geworden zijn en niet meer weten dat er recent nog geld ging naar voetbalclub Dio voor kunstgras?

Feit is dat de samenwerkende dorpslijsten niet de juiste politieke weg hebben bewandeld. Het alternatieve voorstel van Kernachtig Druten om even drie maanden pas op de plaats te maken was niet onredelijk. Je coalitiepartner voor het blok zetten en bruut passeren is dat echter wel.

Daarom moet men met elkaar in gesprek. Niet over vier ton voor SCP, maar over een eenvoudig woord: vertrouwen. Daar moet snel aan gewerkt worden… Het staat zo slordig om de nieuwe burgemeester straks te ontvangen met een coalitiecrisis.

Door Patrick Huisman