Voetbalvereniging SCP in Puiflijk.
Voetbalvereniging SCP in Puiflijk. Foto: John van Gelder

Conflict over SCP bijvangst tijdens vaststelling begroting 2023

Politiek

DRUTEN – De Drutense coalitiepartijen Kernachtig Druten en de gezamenlijke Dorpslijsten zijn tijdens de begrotingsbehandeling flink met elkaar in conflict geraakt over een oplossing voor voetbalvereniging SCP. Inzet was een bedrag van 400.000 euro om het clubhuis te herbouwen.

Kernachting Druten wenste te wachten op de resultaten van het overleg dat het college met SCP heeft gevoerd. De dorpslijsten wilden daarentegen nu al geld beschikbaar stellen, zodat de voetbalclub in ieder geval duidelijkheid heeft dat er middelen ter beschikking staan voor herbouw van het clubhuis. Kernachtig Druten wil echter de weg openhouden om SCP te verplaatsen. In hun motie wordt de huidige locatie van SCP uitermate geschikt genoemd als inbreidingslocatie voor woningbouw.

De gezamenlijke dorpslijsten dienden samen met Sociaal Maas en Waal een amendement in, waarin men 400.000 euro ter beschikking wil stellen aan SCP voor de herbouw van het clubgebouw. Ook Welzijn Druten schaarde zich achter dit amendement. Wethouder Toonen (Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid) zei in zijn bijdrage dat hij samen met wethouder De Wildt (Dorpslijst Horssen) in gesprek is geweest met SCP, dat de uitkomsten van deze gesprekken op dit moment worden uitgewerkt en vervolgens zullen leiden tot een collegevoorstel. Hij riep de partijen op dit voorstel af te wachten en daar vertrouwen in te hebben. Ondanks zijn pleidooi, en heftig verzet van Kernachtig Druten, werd het amendement uiteindelijk met ruime meerderheid aangenomen.

Andere besluiten
Er werden tijdens de begrotingsvergadering nog enkele andere moties/amendementen aangenomen, waaronder een amendement voor een steunfonds voor het binnenkort op te starten Armoede- en schuldenbeleid. Hiervoor is alvast 100.000 euro door de raad gereserveerd. Ook voor een kinderjeugdraad wordt in de begroting voor 2023 10.000 euro opgenomen.

Verhoging OZB
In de vergadering werd tevens de Onroerend Zaak Belasting (OZB) vastgesteld. Het college wil al langer de OZB wat meer gelijk trekken met andere gemeenten in de regio. Druten heeft ten opzichte van omliggende gemeenten een lage heffing. Er wordt nu voorzien dat Druten over enkele jaren met de cijfers in de min gaat komen. Om dit beter op te kunnen vangen kiest het college ervoor om nu al voorzichtige maatregelen te treffen om straks geen drastische besluiten te moeten nemen. Uiteindelijk werd besloten de verhoging van de OZB voor woningen voor 2023 te beperken tot 4,9 procent.

Door Ton Ebben