Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Tiplijn

Column Column Babbels

Wist u dat Meld Misdaad Anoniem alweer 20 jaar bestaat? Nee, deze column wordt niet mede mogelijk gemaakt door Postbus 51… Al heeft West Maas en Waal wel eindelijk het idealistisch licht gezien.

Want, deze week in het nieuws: West Maas en Waal sluit zich als een van de laatste gemeenten officieel aan bij dit landelijke netwerk. Vanaf nu kan iedereen anoniem allerlei maatschappelijke misstanden doorbellen die dan door MMA worden doorgebriefd. Beter laat dan nooit, al is het wel typisch dat gemeentes zichzelf moet aanmelden.

Hoe ging dat tot op heden dan? Verdwenen alle tips die binnenkwamen linea recta in de prullenbak? ‘Ja mevrouw, dat klinkt als een zeer ernstig vergrijp. Helaas staat uw gemeente niet in ons register, dus hier blijft het bij. Dank voor uw belletje en tot nooit meer ziens!’

Ik vraag me wel af wat voor belletjes er nu binnen gaan komen. Gebeuren er in dat vredige West Maas en Waal ergere dingen dan baasjes die hun honden op de stoep laten poepen of beschonken buren die toch in de auto stappen? Of komen nu juist de verhalen naar buiten over schandalen als het granulietdossier of ambtenaren die vriendjespolitiek bedrijven?

Die laatste is wel een interessante. Want, wat doet de gemeente met klachten over het functioneren van de gemeente zelf? Blijven die anoniem in een la liggen? Burgemeester Vincent van Neerbos zocht de problemen ook al buiten het gemeentehuis en noemde de ‘cowboys in de gezondheidszorg’ als mogelijke bron van klachten. Ik krijg toch een vreemd gevoel bij dit voorbeeld. Let de gemeente dan helemaal zelf niet meer op? Moeten wij als burgers dan maar alles uitzoeken? Heerlijk die marktwerking!

Uiteraard is het alleen maar goed dat de gemeente meedoet met Meld Misdaad Anoniem. Maar er gaat niets boven een alerte, zelfkritische gemeente. Om het goede voorbeeld te geven blijf ik alle misstanden die me ter ore komen gewoon hier aankaarten. U hoeft ze niet door te bellen, er wordt meegelezen.

Door Patrick Huisman