Logo demaasenwaler.nl
Rex Broekman
Rex Broekman (Foto: eigen foto)
Column Rex

Spotten

  Column

Onder het mom van doe eens een keer iets anders, dacht ik zaterdag maar eens te gaan vliegtuigspotten in Amsterdam. In Maas en Waal vliegen de laatste tijd wel veel legerhelikopters over, maar ik wilde graag ‘de grote jongens’ op de Buitenveldertbaan zien. Aangezien ik dit nooit eerder gedaan had, was het misschien toch wel handig vooraf even wat informatie in te winnen. Hoe moet je namelijk spotten? Op de website vluchtvolgen24 vond ik een aantal tips die ik zelf niet had kunnen bedenken. Tip 1: Ga je op een warme zomerdag vliegtuigen spotten, dan kan het handig zijn je vooraf in te smeren. Waarmee precies stond er alleen niet bij. Tip 2: Een dag van te voren de accu van je fotocamera opladen. Dat kon al niet meer. En dan tip 3: Kijk vooraf wat het weer wordt. Ik ben maar direct in de auto gesprongen.

Terwijl ik keurig stikstof bespaarde en het milieu een grote dienst bewees door voorbeeldig 94 km/u te rijden op de A2, hoorde ik op de radio dat ik toch moest opschieten. Het zou namelijk zo maar eens afgelopen kunnen zijn met dat gespot. Namelijk, op verschillende Nederlandse vliegvelden stonden hoopjes mensen te protesteren. Dit deden ze tegen de uitbreiding van Schiphol, de geluidshinder en vervuiling van het vliegverkeer in het algemeen. En daar zouden recreant-vliegtuigspotters als ikzelf, de dupe van kunnen worden.

Alvorens ik naar de vliegtuigspotplaats reed, ging ik ook maar even bij de protesterende menigte kijken. Van een afstandje spotte ik hoe een groepje van tientallen fietsers op Schiphol onder luid applaus onthaald werden door mede-actievoerders, die zelf met de auto gekomen waren. Kort daarna werd er gezongen, door een megafoon werden boze woorden uitgesproken en er was een stilteprotest, wat verstoord werd door een opstijgende Boeing. Ik moest er van gniffelen.

Door Rex Broekman

Meer berichten