Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Zonnesteek

  Column

Beuningen benoemde afgelopen week een plaatsvervangende gemeenteraadsvoorzitter. Oud-wethouder Henk Plaizier was in de race voor die job, maar zijn kandidatuur werd getorpedeerd door Eric van Ewijk, fractievoorzitter van Beuningen Nu & Morgen.

Sta me toe de zonnekoning van BN&M verkort te citeren: 'De traditie om oppositiepartijen een plekje in de politieke zon te gunnen is mooi en (…) de heer Plaizier heeft zijn sporen ruim verdiend (…). Echter als je je in de media uitlaat over onze partij Beuningen Nu & Morgen als zouden wij machtspolitiek bedrijven, doet dat je kandidatuur geen goed. Maar ik hecht eraan te zeggen dat dit niet de basis is voor onze keuze. Toch gaan wij voor onze eigen coalitie kandidaat Roel Kuppens.'

Komt bij u ook al het stoom uit de oren? Dit citaat is exemplarisch voor de extreme arrogantie van BN&M waar ik ze op deze plek al dik tien jaar van beticht. Met trots stellen dat je het uitschot dat zich oppositie noemt graag ‘ook wat zonlicht gunt’? Geen enkele grap of sneer mijnerzijds overtreft de bizarre onbeschoftheid van deze uitspraken.

Erger nog is de opmerking over machtspolitiek uit de mond van de baas van een plucheplakkende partij. Beweren dat iets niet meeweegt in je overwegingen maakt het nog niet waar. Sterker nog, BN&M bewijst het hele punt van Plaizier, door voor het eerst in tijden bewust het voorzitterschap niet aan de oppositie te gunnen. Je eigen coalitie kandidaat er doorheen drukken is machtspolitiek pur sang.

En die kandidaat is dus D66’er Roel Kuppens. Of hij het meest sterke raadslid is kan je een hele boom over opzetten. Wel helder is dat Roels prioriteiten duidelijk elders liggen. Hij stapte ooit al eens uit de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester omdat hij te druk was. En, oh ironie, hij is de eerstkomende raadsvergadering verhinderd. Misschien is hij wel een plekje in de zon aan het zoeken?

Door Patrick Huisman

Meer berichten