Kaart RES Regio.
Kaart RES Regio. Foto: Illustratie: RES Arnhem Nijmegen

Regionale Energie Strategie: Naar een energieneutrale regio

Algemeen

BEUNINGEN - De gemeente werkt al een aantal jaren, samen met inwoners en ondernemers, aan een energieneutraal Beuningen. Men wil in 2040 net zoveel energie opwekken als men gebruikt.

Deze ambitie is ook terug te zien in de regio Arnhem-Nijmegen. Maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners van zestien gemeenten uit die regio stelden samen met gemeenten, provincie, waterschappen en netbeheerder Liander een plan op waarin staat hoeveel schone energie men als regio over tien jaar op wil wekken. En waar men dat gaat doen.

Nederland is ingedeeld in 30 energieregio’s. Die energieregio’s komen, in navolging van het Klimaatakkoord, met een eigen ‘bod’ aan de overheid: een plan met hun aandeel in de landelijk afgesproken hoeveelheid schone energie die geleverd kan worden in 2030.

De gemeente Beuningen maakt deel uit van de regio Arnhem-Nijmegen. Deze regio heeft haar voorlopige concept bod gereed. Dat plan gaat uit van een opwek van 1,68 terawattuur (TWh), de eenheid voor elektrische energie. Het is de bedoeling dat de 30 energieregio’s samen 35 TWh opwekken in 2030. Het plan bestaat uit bestaande en geplande wind- en zonprojecten en uit nieuwe initiatieven. Ook staat beschreven hoe het beschikbare warmteaanbod gebruikt kan worden voor verwarming van gebouwen. Een interessante warmtebron in de regio is bijvoorbeeld afvalenergiecentrale ARN in Weurt. De gemeente Beuningen brengt in deze RES de lokale grootschalige energie-opwek in. Wethouder Piet de Klein: 'Op de kaart herken je de contouren van het Locatieplan wind en zon, zoals dat door de gemeenteraad in april 2019 is vastgesteld. Dat plan wordt nu verder uitgewerkt.'

Het voorlopig concept bod RES is een plan van, voor en door de regio. Veel bestuurders, inwoners, ondernemers en andere partijen hebben in dit traject meegedacht. Het voorlopig concept bod moet in september worden vastgesteld door de overheden in de regio. In de gemeente Beuningen neemt het college van b&w dan een besluit. Tegelijkertijd gaat men in gesprek met de raad, inwoners en ondernemers om te horen wat zij van het bod vinden. Alle nieuwe inzichten uit de regio worden meegenomen in een zogeheten ‘eindbod’, waarover vóór 1 juli 2021 een besluit valt.
Meer info: www.regioan.nl.