Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Digibeuningen

  Column

Sinds 3 maart is er in Beuningen geen reguliere raadsvergadering meer geweest. ‘Corona’ is de logische verklaring, ware het niet dat er op 31 maart, het hoogtepunt van de crisis, nog wel ‘gewoon’ werd vergaderd in het gemeentehuis.

De kersverse coalitie bestaande uit BN&M, GroenLinks, D66 en PvdA zat er helemaal klaar voor, maar partijen als VVD, CDA en SP bleven weg. Ze wilden niet in een volle raadszaal zitten en daar hadden de coalitiegenoten meer dan alle begrip voor. Op 31 maart moesten hun wethouders er immers doorheen gehamerd worden en zonder oppositie gaat dat letterlijk en figuurlijk stukken makkelijker.
In coronatijden is digitaal vergaderen de oplossing en dinsdag 12 mei zou ook in Beuningen de eerste gemeenteraadsvergadering op afstand plaatsvinden. Beter laat dan nooit, maar het wordt nóg later. Digitaal vergaderen blijkt namelijk nog niet mogelijk. Ja mensen, zo goed zijn de zaken geregeld in die zelfstandige, zelfvoorzienende kleine gemeente die heus niet hoeft te fuseren.

Een week of wat na de uitbraak vergaderde elk bedrijf, en elke club of vereniging al digitaal. Vriendengroepen borrelen online in virtuele cafés. Basisschoolkinderen Teamviewen en Zoomen zich een ongeluk. Maar de gemeente Beuningen heeft er maanden voor nodig om 21 mensen en hun webcam in een groepschat te krijgen?

Burgemeester Bergman heeft nog drie weken om haar voorzittershamer coronaproof te maken, want de ICT-afdeling laat weten pas op 2 juni de boel gereed te hebben. Ik gok dat de meeste gemeenten rond die tijd alweer op de ouderwetse manier vergaderen. Op een verdwaalde commissievergadering en die flop van een raadsvergadering na heeft de lokale democratie dus drie maanden stilgelegen.

Het was al ernstig dat BN&M achter de schermen de nieuwe coalitie al had bekokstoofd voordat ze de oude liet klappen. Maar dat die nieuwe coalitie nu ook ongestraft maanden de gemeenteraad en daarmee de democratie buitenspel zet is schaamteloos. Beuningen gaat echt op voor de Noord-Korea Bokaal.

Door Patrick Huisman

Meer berichten