Sijmen Versluijs.
Sijmen Versluijs. Foto: Ger Loeffen

Wethouder begrijpt niets van kritiek opgestapte PvdA’ers

Algemeen

BEUNINGEN – De PvdA Beuningen zit in de nieuwe coalitie, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Bestuurs- en commissieleden stapten op vanwege de manier waarop de coalitiedeelname tot stand kwam en ook over de keuze voor Sijmen Versluijs als wethouder ontstond ruzie.

Dat laatste laat zich volgens Versluijs, die wel wil terugkijken op de afgelopen weken, makkelijk verklaren: 'Er zijn nu mensen opgestapt omdat ze zelf ambities hadden om wethouder te worden. Dat is de enige verklaring die ik er voor kan vinden. Ik heb zelf niet gesolliciteerd, maar ik ben gevraagd. Onze voorzitter Frans Dolmans heeft op basis van de portefeuille die beschikbaar was (Ruimtelijke Ordening) mij naar voren geschoven.' Volgens Versluijs stond van tevoren niet vast dat hij wethouder zou worden.

Dat idee ontstond wel omdat SP-raadslid Jos Swartjes aan iedereen die het maar horen wilde vertelde dat Versluijs hem al maanden geleden verteld zou hebben dat hij weer wethouder werd. Versluijs: 'Dat is heel anders gegaan. Ik heb Jos verteld dat er weleens aan mij gevraagd is of ik, net als vroeger, nog een keer wethouder zou willen worden. Maar dat is al even geleden en ik weet echt niet meer wie dat toen vroeg.'
Versluijs zegt de houding van een aantal PvdA’ers in Beuningen niet goed te kunnen verklaren. 'Iedereen was vol lof over hoe ik de raadszetel invulde, maar als er dan een wethouder voorgedragen moet worden, dan zouden andere kandidaten het ineens beter doen dan ik?' Hij begrijpt ook de kritiek niet als het gaat om een passage over de permanente bewoners van de Groene Heuvels in het coalitieakkoord. 'De PvdA is er nooit voor geweest dat die mensen daar permanent mogen wonen, we willen wel dat er zorgvuldig met hen wordt omgegaan en dat gebeurt nu.' Er moet na de coronacrisis nog een PvdA ledenvergadering komen. Versluijs gaat er vanuit dat hij dan voldoende steun krijgt van de afdeling.

Door Patrick Huisman