Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Vooruitgang

  Column

Als politiek verslaggever heb ik de afgelopen vijftien jaar al veel raadszalen van binnen gezien. In den beginne was fysiek aanwezig zijn op de publieke tribune nog de enige manier om zo'n vergadering mee te maken.

Maar de politiek moest laagdrempeliger en dankzij de wonderen der techniek waren vergaderingen al snel binnen een dag terug te luisteren via de website van de gemeente. Toen het internet sneller werd, was alles live online te volgen. Die livestreams werden zelfs in het begin door lokale omroepen integraal uitgezonden.

En de echte stap om de burgers te laten zien wat daar nu in die raadszaal gebeurt, was een slim systeem met camera's en bijbehorende techniek. Alles is inmiddels live te volgen en op 't gemak terug te kijken. Het scoort geen overweldigende kijkcijfers, maar dat hoeft ook niet. Het is belangrijk dat het huis van de democratie, wat een raadszaal toch is, voor iedereen toegankelijk is. En met de uitzendingen van commissie- en raadsvergaderingen zet je de deuren wagenwijd open.

West Maas en Waal gaat mee in de vaart der volkeren en kondigde aan ook de vergaderingen met het grote publiek te gaan delen. Nee, niet online, video-streaming vinden de raadsleden toch een beetje te duur. Het wordt lekker ouderwets audio-only en… gewoon via de radio, op lokale omroep ExtraFM.

ExtraFM… De omroep die geen eigen nieuwsredactie heeft, geen tv-uitzendingen maakt en alleen toegevoegde waarde biedt door een handjevol vrijwilligers bezig te houden… gaat raadsvergaderingen de ether in slingeren. We staan aan de vooravond van 2020, maar in West Maas en Waal voelt het heel erg als 1979. Wie de vergadering terug wil luisteren, moet dus niet vergeten een vers cassettebandje in z'n stereotoren te stoppen en op 'rec' te drukken.

Met zulke moderne initiatieven vermoed ik dat de gemeenteraad in 2021 beslist of de fax weg kan en wie weet mag eind 2022 zelfs de postduif met pensioen.

Door Patrick Huisman

Meer berichten