Logo demaasenwaler.nl
Column Bas van der Hoeven

Column Bas van der Hoeven

  Column
Bas van der Hoeven
Bas van der Hoeven (Foto: Bas van der Hoeven)

Rembrandt

Een vriend van mij heet Rembrandt. Dankzij die naam is hij donderdag 14 februari eregast bij de opening van de tentoonstelling 'Alle Rembrandts; in het Rijksmuseum. In heel Nederland wonen 203 mannen met de voornaam Rembrandt, die zijn allemaal uitgenodigd. Ze krijgen een vip-behandeling en mogen de expositie van alle Rembrandtschilderijen, -etsen en -tekeningen die het Rijks bezit vóór de opening bekijken. Daarna gaan ze op de foto voor de Nachtwacht.

Om te herdenken dat de meesterschilder 350 jaar geleden stierf, zijn er het hele jaar 2019 evenementen en tentoonstellingen. De naamgenoten kunnen ambassadeur van het Rembrandtjaar worden. 'Lijkt me geweldig', zei mijn vriend. 'Heb ik eindelijk een keer plezier van die naam. Het is namelijk best wel een last als je voor geen meter kunt schilderen.'

Ik zie hier kansen voor het begin deze maand gesloten Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Heropen de tent en hang werk op van de schilder Antoon van Welie. Geboren in 1866 in Afferden, gestorven in Den Haag in 1956. Dit jaar dus precies 63 jaar dood! Werk van deze laatste decadente schilder moet te vinden zijn. Misschien heeft prinses Christina nog een paar werkjes aan de muur hangen. En anders heeft Drutenaar Peter J. Fontijn zeker nog wat schilderijen van de vergeten Afferdenaar op zolder staan.

Nodig alle Maas en Walers die Antoon heten uit om bij de mammoet in de serre op de foto te gaan. Benoem ze tot ambassadeur van Museum Tweestromenland, schenk een borrel, nodig de pers uit... Het is allemaal zo simpel, je moet het alleen zien. Als dat goed loopt, is het tijd voor een Vincent van Gogh-expo in Beneden-Leeuwen. Die schilder heeft namelijk weleens het veer bij Wamel genomen. Opening door burgemeester Vincent van Neerbos. Daarna komt die subsidie zeker goed.

Meer berichten