Column Babbels: Regeltjesfetisjist

Column

Regeltjesfetisjist, een mooi woord, maar niet als het een bestuurder omschrijft. En al helemaal niet als het ook nog eens een burgemeester en een AZC traject betreft.

Voordat ik verder ga, snel een kort lesje Beuningse lokale democratie. Iedere burger heeft recht op inspreektijd tijdens een gemeenteraadsvergadering, mits het onderwerp betrekking heeft op Beuningen. De raad bespreekt zo'n kwestie verder niet, tenzij het al op de agenda stond. Zo niet, dan kan een inspreker hooguit nog een vraag van een raadslid krijgen, maar op meer hoef je niet te rekenen.

Dat zijn de regels en zo wilde burgemeester Carol van Eert het tijdens de vorige raadsvergadering ook doen, toen vier insprekers hun ongenoegen kwamen uiten over het AZC in Ewijk. Nadat het welbespraakte viertal haar zegje had gedaan en niemand een vraag had, ging Van Eert door met de vergadering.

Dat was tegen het zere been van de ruim 100 burgers op de publieke tribune, die speciaal voor de inspreekronde waren gekomen. Ze pikten het protocol niet en maakten fiks kabaal. Na heel veel boe-roepen en ander verbaal vuurwerk waagde PvdA raadslid Tony Peters-Duits zich aan het verzoek richting de burgemeester om toch enige uitleg en duiding te geven.

Carol probeerde al stotterend wat, maar het leidde tot weinig. Hij schorste de vergadering, ging overleggen met de fractievoorzitters en besloot uiteindelijk dat raadsleden een uur lang met bezorgde inwoners gingen praten.

Hoe kon de raad dit zover laten komen? Je kunt je natuurlijk verschuilen achter de regels, maar het is juist de taak van een burgemeester en raad om aan te voelen wat er leeft bij de burger en daar adequaat op te reageren. Dacht Carol nou echt dat die opgefokte, ontevreden menigte gedwee zou vertrekken zonder ook maar één woord? Hoe groot is de plaat voor je kop dan?

Van Eert, en met hem de hele gemeenteraad, krijgen een dikke onvoldoende voor deze raadsvergadering. En daar is verder geen enkele inspraak over mogelijk. Regels zijn regels!

Dhr. E. van Wijk