Logo demaasenwaler.nl
Marktplein Druten
Marktplein Druten (Foto: Collectie Wil van den Dobbelsteen)
Uit de oude doos

Uit de oude doos: Langs 's Heeren Wegen (3)

DRUTEN - Anno 1905 liep het wegplaveisel op het toenmalige Marktplein tussen de R.K. Ewaldenkerk en daar tegenover liggende bebouwing nog van gevel tot gevel. Geen trottoirs, enkel voor de kerk een muur met daarop een smeedijzeren hekwerk, een trap en bij De Gouden Leeuw een passende veranda.

Naast De Gouden Leeuw – midden op de ansicht – een groot pand, waarin zich later M. Sanders met een herenmode- en een kleermakerszaak vestigde. Een zaak die later werd overgenomen en gerund door Theo Sanders. Midden in de gevel van dit pand werd nadien een zogenaamde middenrisaliet gebouwd om daarmee een andere entree met etalages naar en van de winkel te kunnen realiseren. Daarnaast toen nog een pakhuis, dat in 1920 werd omgetoverd door ‘Eggink’ tot een “Daames – en Heerenkleeding”-zaak. Weer wat later aangepast door de naamgeving op de gevel ter veranderen in ‘Van der Zandt’. In de loop der jaren ‘verschoot’ het pand enkele keren van kleur. Anno 2020 is er, in de lichte kleur, een café in gevestigd.
Toen nog het Marktplein, want achter de Ewaldenkerk was er toen nog geen plaats. Er stonden een korenmolen, Conferentiehuis en christelijke school, gelegen aan het rustpad, een verbinding naar de bijzondere begraafplaatsen van de protestanten en de katholieken. De oorspronkelijke toegangen van deze begraafplaatsen bestaan nog altijd. Rechts op de ansicht de toen aanwezige hardstenen palen met ijzeren oog voor de markten en met name de Leste Mert. Dit allemaal op een tafereel waarop de meisjes in hun jasschortjes de Hogestraat oversteken zonder dat ‘het verkeer’ hun gang ook maar enigszins verstoord.

Foto en tekst Wil van den Dobbelsteen.

Meer berichten