Afbeelding
Foto: Samsung

Wat is 5G en hoe kunnen we het in Nederland gaan gebruiken?

Zaken

5G houdt de gemoederen in Nederland nogal bezig. In de afgelopen periode zijn diverse zendmasten in ons land in de fik gestoken doordat men denkt dat 5G te maken heeft met het coronavirus. Naar alle waarschijnlijkheid is dit helemaal niet het geval, maar later meer over dit onderwerp in dit artikel. Toch is 5G op het moment nog niet verkrijgbaar in Nederland, al lijkt hier snel verandering in te komen. Dan kunnen we dus gebruik gaan maken van deze mobiele internet verbinding, wat ook gewoon gebruikt kan worden als je goedkoop internet op je mobiel hebt afgesloten. Maar, wat is 5G überhaupt en wanneer wordt het netwerk opengezet in ons land?

Wat is 5G?
5G is een handige technologie waarmee je sneller draadloos, mobiel internet kunt kan gebruiken. Het zou de opvolger moeten zijn van 4G, wat op het moment nog veelal gebruikt wordt. 5G zal dus een stuk beter zijn dan de voorganger. Zo zal het 5G netwerk veel hogere down- en uploadsnelheden bieden. Hierdoor zal je mobiele internet connectie dus ook sneller worden. De verwachting is zelfs dat het maar een paar seconden zal duren om een film te downloaden op je mobiel met behulp van het 5G netwerk. Daarnaast moet de nieuwe mobiele verbinding ook een veel hogere bandbreedte krijgen als 5G. Het 4G netwerk heeft namelijk één groot nadeel: het heeft een lage snelheid en een slechte dekking op drukke locaties. Dit zal bij 5G naar alle waarschijnlijkheid niet het geval zijn.

Wat heb je nodig om gebruik te kunnen maken van 5G?
Tot op heden kun je dus nog geen gebruik maken van 5G, maar de verwachting is dat dit binnenkort veranderd. Dan heb je onder meer een smartphone nodig die de nieuwe technologie ondersteunt. Nog lang niet alle telefoons zijn hiervoor geschikt. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit dus ook bij jouw exemplaar het geval zijn. Toch zijn er ondertussen al diverse smartphones die je kunt gebruiken met 5G. Zo is de Samsung Galaxy S20 serie één van de 5G toestellen die al is uitgebracht in Nederland. Daarnaast kun je ook kiezen voor een 5G telefoon van merken als OnePlus, Nokia en LG. Deze nieuwe toestellen moeten wel wat kosten, want de eerste exemplaren kostten toch al zo’n duizend euro. Gelukkig zijn er ondertussen ook al een aantal goedkopere smartphones. Deze telefoons kosten een paar honderd euro’s. Met zo’n toestel kun je dus gebruik maken van 5G en een veel snellere mobiele internet verbinding.

Wat voor abonnement heb je nodig om 5G te kunnen gebruiken?
Naast een smartphone die 5G ondersteunt zul je ook een abonnement nodig hebben om dit te kunnen gebruiken. Met alleen een telefoon kun je natuurlijk nog niet direct profiteren van de nieuwe verbinding. Je hebt namelijk ook een 5G ready abonnement nodig, wat betekent dat je mobiele contract geschikt is voor de opvolger van 4G. Bij het mobiele internet vergelijken moet je hier dus zeker rekening mee houden. Er zijn al diverse providers in Nederland die de 5G ready abonnementen aanbiedt. Voorbeelden hiervan zijn KPN en T-Mobile. Daarnaast kun je ook terecht bij Vodafone. Bovendien heeft deze aanbieder al een tijdje deels hun 5G netwerk geactiveerd. Stiekem werkt dit nog gewoon via het huidige 4G netwerk. Hierdoor zal het internet maar een klein beetje sneller zijn. Volgens Vodafone is de downloadsnelheid nu namelijk circa 10 procent hoger. Dit is dus alsnog via een 4G verbinding. Op het moment kun je 5G hierdoor in ongeveer de helft van Nederland gebruiken. Vanaf juli zullen klanten van Vodafone door heel het land 5G kunnen gebruiken.