Pioniers van de pelgrimstocht, Damiaan Messing en Manja Bente.
Pioniers van de pelgrimstocht, Damiaan Messing en Manja Bente. Foto: Maaike van Helmond

Walk of Wisdom, een unieke ervaring

Algemeen

MAAS EN WAAL - Dat je voor het lopen van een pelgrimstocht niet naar een ver land hoeft, bewijst de 'Walk of Wisdom'. De pelgrimsroute, los van religie of ideologie, is 136 kilometer lang en doorkruist ook het Land van Maas en Waal. Het doel van de tocht is mensen uit de waan van de dag te laten stappen door al wandelend na te denken over waar het leven echt om gaat. Ondanks, of misschien juist wel door, het coronavirus kent de tocht een record aantal inschrijvingen.

Walk of Wisdom, 'het pad van je eigen wijsheid', is een pelgrimsritueel van een week, met telefoon en internet zoveel mogelijk uit. Sinds de start in 2015 hebben inmiddels vijfduizend 'pelgrims' de route afgelegd. De route voert door een divers landschap, grotendeels over onverharde paden. Kernwaarden van de tocht zijn vrijheid, respect en verbondenheid. 'We zochten iets dat verbindt over de grenzen van cultuur en land, en tegelijk uitnodigt tot verdieping. Dat is wijsheid geworden. Iedereen heeft een bron van wijsheid: je intuïtie en ervaring, de mogelijkheid om te leren van anderen of de natuur. Wijsheid ontstijgt aan puur eigen belang en is tegelijk niet zweverig. Niemand kan voor een ander beslissen wat wijsheid is, dat is afhankelijk van de persoon en de situatie. Je kunt de wijsheid niet afdwingen, ze heeft ruimte nodig. Een pelgrimstocht is zo’n ruimte', aldus pionier Damiaan Messing. De stichting, waar ook hij onderdeel van uit maakt, werkt aan een wereldwijde pelgrimstraditie rond de vrijheid om je eigen weg te gaan en verbondenheid met de natuur en de wereld om je heen.

Pelgrimsgevoel

Start en eindpunt van de tocht is de Stevenskerk in Nijmegen. Deelnemers aan de route worden geadviseerd de tocht aaneengesloten te volbrengen. 'Dan kom je het beste los van ‘de dagelijkse dingen’ en ervaar je het pelgrimsgevoel van onderweg zijn', aldus de stichting. Een speciale 'vertrekceremonie' (niet verplicht) maakt de pelgrimstocht compleet.
Het hart van de route is het symbool Pelgrim, ontworpen door het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas. Het symbool komt terug als routemarkering, wellicht heeft u het weleens gezien tijdens een wandeling, en iedere pelgrim die zich inschrijft, krijgt een stalen speld van het symbool voor op de tas of jas.

Corona

De stichting geeft aan dat de meeste paden op de route zeer rustig zijn, en daarmee uitstekend ingericht op de anderhalve meter samenleving. In de weekenden wil het op sommige stukken nog wel eens druk zijn. Deze staan vermeld op de website. Voor de vertrekceremonies geldt een maximaal aantal deelnemers.

Startpakket

Inschrijven voor de Walk of Wisdom kost 28,50 euro. De stichting verstrekt daarop het startpakket, met onder meer de routegids, een speld van het symbool van de route en de pelgrimsveter: een schoenveter met daaraan het vogelringetje met je unieke inschrijfnummer. Aan de schoenveter verzamel je in totaal elf vogelringetjes met de namen van de gemeenten aan de route, als bewijs dat je de route hebt gelopen. Het is ook mogelijk om iemand een startpakket voor het ‘pad van je eigen wijsheid’ cadeau te geven.
Hoe men de tocht aanpakt, en wanneer men vertrekt, staat iedereen vrij, laat de stichting weten. 'Loop er alleen niet zomaar aan voorbij. Een pelgrimsroute is juist een kans om stil te staan bij wat belangrijk is in je leven.' Meer informatie: walkofwisdom.org.