Logo demaasenwaler.nl

Spaarpot West Maas en Waal komt nu goed van pas

WEST MAAS EN WAAL – West Maas en Waal heeft de financiële balans opgemaakt over 2019 en vooruitgeblikt op 2020. Het jaar 2019 is afgesloten met een tekort van 900.000 euro. Een bedrag van 840.000 euro, bestemd voor niet uitgevoerde activiteiten in 2019, wordt doorgeschoven naar 2020. Dat maakt samen een schuld van 1.7 miljoen waar een oplossing voor moet gevonden. ‘We staan er minder rooskleurig voor dan vorig jaar’, concludeert wethouder Ton de Vree.

De oorzaak van deze onvoorziene tekorten ligt voor een deel in het sociaal domein: jeugdzorg nam de grootste overschrijding voor zijn rekening met zes ton. Omdat de vraag naar jeugdzorg lastig te voorspellen is, kan er nauwelijks een sluitend bedrag voor worden gereserveerd. Behalve de hogere kosten voor jeugdzorg was een extra uitgave van vijf ton nodig om de pensioenvoorziening van de wethouders op peil te houden.

Voor de tegenvaller van 1.7 miljoen wordt de spaarpot aangesproken, de algemene reserve. Een maatregel die de gemeente zich niet elk jaar kan permitteren. ‘We zullen onze tekorten moeten oplossen, en we moeten ook onze reserves op peil houden’. Ton de Vree: ‘We verwachten over 2020 een tekort van zo’n 1,5 miljoen als we alles uitvoeren wat in de planning staat. Ook de jaren daarna komen we in de rode cijfers als we nu niet ingrijpen.' Het betekent dat er links- of rechtsom bezuinigd moet worden.

Begroting 2020

Voor de begroting van 2020 zijn er nog meer onzekere factoren. Zo is nog onbekend in welke mate het Rijk dit jaar tegemoet komt in de stijgende kosten voor Jeugdzorg. De komende weken buigt de gemeenteraad zich over de jaarstukken van 2019 en de voorjaarsnota 2020.

Door Addy de Meij

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ga jij dit jaar op vakantie?Reageren!