Afbeelding
Foto: Reinier Jansen

Geen bedrijf te vinden voor onderzoek granuliet

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL/ALPHEN - Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal: ‘Wij gaan, in tegenstelling tot eerdere plannen, toch niet een lading granuliet bemonsteren. Want er is geen laboratorium te vinden dat polyacrylamide kan onderzoeken.’ Deze stof wordt toegevoegd aan het granuliet dat dagelijks wordt gestort om de natuurplas Over de Maas bij Alphen en Dreumel te verontdiepen. Deskundigen zijn van mening dat polyacrylamide schadelijk is voor de kwaliteit van het water en het milieu, volgens Rijkswaterstaat is deze stof veilig.

‘Ook de minister is van mening dat alles wat gestort wordt, veilig is’. Wel wil de minister een review naar aanleiding van de hele kwestie, en een externe partij onderzoek laten doen, er kennelijk op vertrouwend dat het resultaat partijen gerust zal stellen.’ Maar dat duurt wel een aantal maanden’, zegt wethouder Ans Mol tegen de gemeenteraad. ‘Die tijd gunnen wij ons niet, wij blijven ons ondertussen beraden op stappen. Want ik ben zelfs geschrokken van de verklaringen van sommige deskundigen tijdens de hoorzitting over de granulietstort in de Tweede Kamer vorige week maandag.' De Tweede Kamer zal (als het doorgaat in verband met de ontwikkelingen rondom Corona) woensdag 18 maart stemmen over een motie om de stort van het granuliet stil te leggen.

Juridische stappen
De gemeente West Maas en Waal heeft maandag, 16 maart, juridische stappen ondernomen tegen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat. Via een handhavingsverzoek wil de gemeente de stort van de stof granuliet in natuurplas Over de Maas onmiddellijk stilleggen tot duidelijk is wat het effect van granuliet is op de volksgezondheid. De Minister heeft eerder laten weten de stortingen niet te willen stilleggen. Daarom doet de gemeente nu een formeel verzoek.

Door Addy de Meij