Logo demaasenwaler.nl
Foto: Jos Courbois
IN BEELD

Indrukwekkende door- en overkomst van historische wagens en vliegtuigen

MAAS EN WAAL – Een grote colonne van 50 historische tanks, pantservoertuigen, vrachtwagens en jeeps reed afgelopen vrijdag 20 september van Groesbeek naar Oosterhout. Dat gebeurde in het kader van de herdenking, dat 75 jaar geleden operatie Market Garden plaatsvond en de bevrijding van Nederland begon.

De bijzondere legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog leggen dezelfde route af als de Britse troepen destijds in 1944. De ongeveer 150 bemanningsleden in de 50 voertuigen dragen originele Britse uniformen. De wagens worden opgetuigd met origineel camouflagemateriaal en oude tenten.

Liberation Task Force
De herdenkingsrit wordt uitgevoerd door de Liberation Task Force (LTF). Dit is een vrijwilligersorganisatie die WOII herdenkingsritten uitvoert in onder andere Nederland en het Franse Normandië. De vrijwilligers bestaan uit actief dienende militairen, gepensioneerde militairen, politie mensen (actief en gepensioneerd), gewone burgers, familie van Market Garden veteranen, en anderen. De organisatie is vier jaar bezig geweest met het organiseren van deze herdenkingsrit.

Historische voertuigen te bezichtigen
De colonne deed ook de gemeente Beuningen aan, waar de voertuigen tussen 11.00 en 18.00 uur opgesteld waren op het Asdonck-terrein in het centrum van Beuningen. De overkomst van verschillende vliegtuigen was eveneens vanaf het Asdonckterrein te bewonderen.

Via mediapartner RN7. Fotoverslag door Jos Courbois.

Meer berichten