Brug over Van Heemstraweg.
Brug over Van Heemstraweg. Foto: Rene den Biesen

Het ontstaan van de serie ‘Een kijkje in de platenkast van...’

Mens Platenkast

Bent u ook alleen?

Al bijna twee jaar lang mag ik wekelijks schrijven over een Maas en Waler met een mooi verhaal. In alle gevallen maken we een serie met een thema, waarbij we dan streekgenoten zoeken die hun verhaal willen vertellen.

Sinds ik met pensioen ben, zit ik regelmatig op de fiets. Tijdens mijn fietstochten doe ik inspiratie op voor nieuwe items. Ergens op een vroege ochtend vorig jaar april ben ik onderweg en stap ik af bij de brug over de Maas en Waalweg, die mij van Boven-Leeuwen richting Altforst gaat brengen. Het is mistig en de zon begint door te breken. Tijd voor een paar foto’s.

Door de mist doemt een fietser op, die langzaam mijn kant op komt. Hij stapt af en komt naast mij staan. Na een tijd stil naast elkaar te hebben gestaan, spreekt hij mij aan. ‘Bent u ook alleen?’ Ik ben verrast door zijn vraag, hij kan toch zien dat... Ik zie echter aan zijn gezicht dat hij dit meer dan serieus bedoelt. ‘Nou nee,’ antwoord ik nog enig nadenkend, ‘ik ben aan het fietsen en hoop om 10.00 uur thuis te zijn om met mijn vrouw een kopje thee te drinken’.

De man geeft aan dat hij wel alleen is. Zijn vrouw is enkele maanden geleden overleden. Meer dan vijftig jaar waren ze samen. Twee jaar geleden werden de eerste tekenen van dementie opgemerkt en nu is ze er niet meer. Een paar maanden geleden hebben ze haar naar een verzorgingshuis gebracht. Thuis was de situatie niet meer houdbaar.

Zijn accent doet mij vragen naar waar hij vandaan komt. ‘Ik kom uit Grolloo, maar dat zult u wel niet kennen.’ Ik geef aan dat wij één keer in de zoveel jaren naar Kamp Westerbork gaan, om daarna te beseffen hoe goed we het in Nederland hebben dat we hier in alle vrijheid mogen leven. Op de terugweg naar huis rijden we altijd naar Grolloo om een bezoek te brengen aan het Cuby & The Blizzards-museum. We eindigen dan voor een drankje bij Café-Restaurant Hofsteenge, waar Cuby-zanger Harry Muskee zijn vaste plek aan de bar had.

Hoe komt iemand uit Drenthe op de vroege ochtend in de mist in Maas en Waal? De man heeft twee dochters. De jongste woont in het Zeeuwse Axel, de andere woont in Zuid-Limburg. Er was naar een hotel gezocht dat centraal lag om elkaar, samen met hun mannen en kinderen, te kunnen ontmoeten. Zodoende kwamen ze in Maas en Waal terecht.

‘Misschien is het wel goed dat mijn vrouw als eerste is gegaan. Zij was de stille kracht, het anker waar het gezin omheen draaide. Ik was veel weg op reis en kwam veel onder de mensen. Het gemis van de ander, de eenzaamheid, het verdriet. Mijn vrouw had daar niet mee om kunnen gaan. Ik red me wel, het is goed zo.’

Op een gegeven moment stapte hij weer op. ‘Bedankt voor het gesprek’, zei hij en hij verdween weer in de mist. Zijn verhaal bleef in mijn hoofd spelen. Je zou het eigenlijk moeten opschrijven. Ik weet echter geen naam, hij komt niet uit Maas en Waal en hij past niet bij de thema’s.

Eind vorig jaar kwamen we met een paar mensen op het idee om de serie ‘Een Kijkje in de Platenkast Live’ te presenteren. De verhalen zouden gecombineerd worden met muziek, die door de geïnterviewden in hun verhalen benoemd werd. Naast deze verhalen zou ik nog enkele mooie muzikale verhalen delen, die in eerder jaren in de Maas & Waalse Popquiz verteld zijn. Zijn verhaal kwam terug in mijn gedachten. Wellicht kan ik toch zijn verhaal vertellen. Misschien moet ik pianist Jeroen de Heuvel vragen of hij voor Een Kijkje in de Platenkast Live een van de meest mooie songs van Cuby & The Blizzards kan spelen. Een song die bekend is om de prachtige pianosolo van Herman Brood: Somebody will know someday, why you walked out of me.

Volgende week meer over Een Kijkje in de Platenkast Live.

Door René den Biesen